Rakott zöldbab hallal



Korábban - amikor egy kicsit több szabad kapacitással rendelkeztem - imádtam azokat a sütéseket -főzéseket, amikor bekukkantottam a hűtőbe és azokból valami újat alkottam. Nem bújtam és ma sem bújom ilyenkor a netes ötleteket, hanem próbálom összepárosítani a megfelelő ízeket úgy, hogy a végén egy kerek egészet adjanak ki. 
Így született ez egyszerű, kalóriában igen csekély rakott zöldbab halfilével. 

Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez kb. 2-3 főre:

1 kg zöldbab
125 g rizs (1 tasak)
50 dkg alaszkai tőkehalfilé
50 dkg tejföl (12%-os) vagy joghurt
2 tk. kapor
4 gerezd fokhagyma

1 db tojás
1 ek. olívaolaj


➽ Két opció létezik az étel elkészítésre. A zöldbabot megfőzzük, a halfilét kiengedjük. De készíthetjük fagyasztott babból és halból is ezt az ételt. Az utóbbi esetben kicsit tovább tart a sütés (kb. + 15 perc). Nálam most fagyasztott babból és halból készült az egész, kizárólag a rizst főztem meg.

➽ A rizst megfőzzük és összekeverjük a zöldbabbal. Nem lesz túlságosan rizses, elveszik ekkora mennyiségben. Aki több rizzsel szeretné készíteni ezt az ételt, az adjon hozzá még egy adag főtt rizst. 

➽ Egy tűzálló sütőtál alját vékonyan kenjünk ki egy evőkanálnyi olívaolajjal. 

➽ A rizses bab keverékének a FELÉT öntsük a sütőtálba és simítsuk el, majd szórjuk meg enyhén sóval.

➽ A tejföl felét keverjük össze 1 tk. apróra vágott kaporral (vagy ugyanennyi szárítottal) és adjunk hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát.
Ezt ráöntjük a babos-rizses alapra és egyenletesen eligazítjuk.  

➽ A halfilék mindkét oldalát megsózzuk és a tejfölös alapra rakjuk, majd beborítjuk a maradék rizses babbal az egészet. A megmaradt tejfölhöz hozzáadjuk a maradék kaprot, fokhagymát és egy egész tojást is belekeverünk. Ezzel kenjük le az egész rakott zöldbab tetejét. 

➽ 60 percig villanysütőben kb. 200 °C-on, gázsütőben kb. 5-ös fokozaton sütjük. Melegen tálaljuk.

Nagyon jól variálható étel. Próbáljátok ki más fajta halfilékkel, változatos zöldségekkel, akár kelbimbóval, brokkolival vagy éppen kelkáposztával. Legyetek kreatívak! Legyen ez egy jó kis alaprecept! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések