10 dolog a kovászról



Régi vágyam vált valóra, amikor sikerült végre igazi kovászt előállítani otthon. Tudom egyszerűbb valakitől kérni, de ennek megvan a varázsa és a küzdelme. Az első próbálkozásom csúnya kudarcba fulladt, majd a másodiknál Fecóm támogatásával újra belevágtunk a projektbe és a végeredményt siker koronázta. Ettől a pillanattól kezdve indulhatott a saját házi kenyér sütése. Kenyérsütő géppel évekig sütögettem otthon, de az nem volt igazi. 
Még mindig tanulok. Bőven van mit. Az egyik nagy célom, hogy saját kemencében, saját kenyeret süssek. Remélem ez is valóra fog válni hamarosan. 
Ebben a bejegyzésben 10 hasznos vagy érdekes dolgot szeretnék felsorolni nektek a kovászról. Egyre mélyebben ásom bele magam a témába, ezért született most meg ez a gyűjtemény. 

➽ 1. A kovász előtészta, amely liszt és víz felhasználásával, természetese élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül. 

➽ 2. Mit okoznak a gombák és baktériumok? Élesztőgomba által nagyobb a lazító hatás, ecetsavbaktériumok felelősek az ízért, a tejsavbaktériumok pedig a kelést elősegíti.

➽ 3. Az ókori Egyiptomban voltak az első pékek még időszámításunk előtt 3000 körül. Ekkor készült az első kelesztett kenyér. 

➽ 4. Tejes kiőrlésű rozsliszttel egyszerűbb elindítani a kovászt, mivel több "jó" baktérium található meg benne.

➽ 5. A legújabb tanulmányok szerint jótékony hatással van a kovász az emberi szervezetre. Nincs benne adalékanyag és könnyebb megemészteni.

➽ 6. Az édes kovásszal süteményeket készítünk általában /kalács, panettone, briós...).

➽ 7. Ha a kovász tetején víz van, akkor öntsük le és etessük gyakrabban. Éhes ilyenkor a kovász. 

➽ 8. Ha ecetes szaga van a kovásznak, akkor kicsit éhes. Etetni kell. Ha acetonos szaga van, akkor már nagyon éhes. Még megmenthető a kihalástól! 

➽ 9. Vízpróbával kiderül, hogy érett-e már a kovászunk. Ha úszik a víz tetején, akkor bevethetjük, ha az alján marad, akkor még etetni és érlelni kell.  

➽ 10. Ha nem akarunk kovásszal sütni vagy éppen nincs időnk, akkor egyszerűen tegyük be a hűtőbe. Az anyakovászom lassan 1 éves lesz. Tökéletesen eláll így. 

Ha további kérdésetek lenne kovász ügyben, vagy az első lépéseket fontolgatjátok, akkor keressétek fel a Kovász Labor blogot. Rengeteget tanultan innen, sőt folyamatosan tanulok és roppant jó Facebook csoportjuk van igazi segítő szándékkal. 

Két nagy vágyam van kenyérsütés terén még. Az egyik egy közelebbi, hogy eljuthassak Ormós Gabriella kurzusára, a másik pedig visszatérni a párizsi Le Cordon Bleu Főzőiskolába egy 2 napos kenyérsütő kurzusra, hogy még többet tanulhassak. Remélem sikerülni fog a megvalósítás is! Addig pedig szorgosan gyakorolok itthon!
Forrás részben: Wikipédia

Szárított kovász

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések