Zöld dió projekt indul! - Zöld dió befőtt
Évek óta készülődöm zöld dió befőttet és lekvárt készíteni, de mindig lemaradok és csak a túlérett diókat próbálom szurkálni.
Na de az idén!!! A Budai családnak hála kaptam egy nagy szatyornyi hibátlan zöld diót! Látjátok milyen egyszerű boldoggá tenni engem!😊
Otthon beszélgetésről beszélgetésre felvetődött, hogy Mama milyen mennyei zöld dió befőttet készített. Innen az indíttatás és ezért birizgálja évek óta a fantáziámat ez a recept.
Ebben a bejegyzésben most fényt derítünk a nagy titokra! Ne ijedjetek meg, nem lesznek boszorkányos fogások, de gy kis időt rá kell szánnotok a zöld dió projektre!
Nem aprózom el, azonnal három különlegességet készítek a dióból: likőrt, befőttet és lekvárt.
EGY KIS MISZTIKUM
A zöld dió félbe vágva |
Az olaszok rajonganak ezekből a zsenge termésből készült likőrért. Nocino a hivatalos olasz neve a zöld dió likőrnek. Úgy tartják, hogy kifejezetten Szent Iván éjjelén kell a diót szedni, akkor készíthető belőle a legjobb ital.
Az olasz monda szerint a beneventói Szent Barbato püspök 665. június 23-án éjszaka vágatott ki egy öreg diófát, amelyhez pogány rítusok, borzalmas történések kötődtek. A célja az volt a püspöknek, hogy megszüntesse ezeket a rítusokat! A fát nem csak egyszerűen kivágták, hanem a gyökereit is kiszedték a földből és szentelt vízzel fellocsolták a helyét. Úgy tartották, hogy évről évre ezen a leghosszabb éjszakán boszorkányok röpködtek a fák ágai között, sőt még a fa kivágása után is történtek megmagyarázhatatlan dolgok.
Az olaszok úgy tartják, hogy az elkészített likőrt Mindenszentekkor szabad csak felbontani.
NÉHÁNY OKOSSÁG
➽ Fajtafüggő, de a zöld dió "szüret" június elejétől egészen Szent Iván éjig vagyis június 24-ig tart.
➽ Több tényezőt figyelembe kell venni azért. Úgy tartják, hogy a hegyekben később érik a dió, mint a nagy lapos Alföldünkön.
➽ Fontos, hogy csak olyan diót használjunk fel, amelyet egy hústűvel vagy kötőtűvel könnyedén át tudunk döfni.
➽ Gumikesztyű a barátod! Ha nem szeretnénk hetekig vakargatni a kezünket, akkor tessék a kesztyűt felvenni! De még így sem életbiztosítás! A vékonyabb fajtákon átüthet!
➽ Ha már csontosodásnak indult darabot találunk, akkor inkább dobjuk ki, mert nem fog visszapuhulni a belső héj sem az áztatás, sem a főzés során.
1. LÉPÉS - ÁZTATÁS
5 kg zöld dió
sima csapvíz
➽ A zöld diókat megmossuk. A "csuma" részét levágjuk egy késsel és egy hústűvel/ kötőtűvel 8-10 helyen átszurkáljuk a diókat.
Fontos!!! Vastag gumikesztyűben dolgozzatok, mert befogja a dió héja a kezeteket és több hét mire lekopik. Bevallom, hogy nálam még a kesztyűn is átütött egy kicsit, így koptatnom kell.
➽ Egy 5 literes befőttes üveget veszünk és megtöltjük a diókkal. Méretfüggő, de kb. 2,5 kg fér bele egy üvegbe.
Én most két 5 literes és egy 3 literes üveggel kezdtem neki a munkának!
Friss vízzel |
Cserélendő vízzel |
A 14. napon láthatunk neki a befőttnek, a lekvárnak és a likőrnek.
Különböző változatokat találni ebből a receptből. Van aki 9, 10 21 napig cserélgeti a vizet. Én a bevált 14 napos megoldásnál maradtam.
2. LÉPÉS - ECETES FELFŐZÉS
Hozzávalók:
víz
10%-os ecet
➽ Mielőtt üvegekbe töltenénk a zöld diót fel kell főzni ecetes vízben.
Egy nagy lábasba öntjük a 14 napot állt, frissen átmosott zöld diót.
➽ Ekkorra már feketés-barnás színt kapnak a diók.
Annyi vizet öntünk rájuk, amennyi teljesen ellepi az egészet és literenként 1 evőkanál 10%-os ecetet a vízhez adunk.
➽ Felforraljuk az egészet és 15 percig így rotyogtatjuk. Majd lehúzzuk a tűzről a fazekat, leszűrjük a diót és lemérjük.
3. LÉPÉS - SZIRUP KÉSZÍTÉSE
Hozzávalók:
1 kg áztatott zöld dió
80 dkg kristálycukor
5 dl víz
1 rúd fahéj
1/2 rúd vanília
6 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
1 db citrom héja
➽ A cukorból és vízből gyakori kevergetés mellett szirupot főzünk.
➽ Hozzáadjuk a fűszereket, a csíkokra vágott citromhéjat a sziruphoz, majd beleöntjük a diókat. Fél órán át keresztül közepes lángon felforraljuk az egészet.
➽ 1 napot pihentetjük, majd újra felfőzzük fél órán keresztül. Majd újabb 1 napot a szirupban pihentetjük a zöld diókat.
➽ Újra felforraljuk a keveréket és ecetes vízzel kimosott, sütőben sterilizált üvegekbe töltjük a diókat a sziruppal együtt. A tetőt az üvegekre zárjuk és fejjel lefelé állítva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni azokat.
Elvileg karácsonykor nyithatjuk fel a befőttünket, de már 1 hónappal később is tehetünk egy próbát. Én azt javaslom, hogy legyünk türelmesek és várjuk meg a megfelelő időt a felbontással.
Nyomtasd ki a bejegyzést!