Marhapörkölt rétegezve

300 vendégnek készül a pörkölt 
 Ha előkerül a bogrács - bármilyen méretű is legyen az – akkor már tudom, hogy valami nagyobb "kanálcsörgés", vagyis családi összejövetel van készülőben. A pörkölt készítés ahány ház, annyi szokás alapon működik. Most a saját családi változatunkat láthatjátok. Sokszor érzésre kerülnek a bográcsba a fűszerek. Így egy picit mindig más lesz a végeredmény. A nyitó fotó a mi esküvőnkön készült. Nagy kedvenc a családunkban a pörkölt legyen az marhából, birkából vagy akár vadból. 



Marhapörkölt

5 kg marhahús (lábszár, comb, csontos részek vegyesen)
1 kg vöröshagyma
3 csapott evőkanál őrölt bors
6 ek. só
3 ek. őrölt babérlevél
1 db hegyes,erős paprika
3 db TV paprika
5 csapott ek. őrölt pirospaprika édes
10 gerezd fokhagyma
kb. 20 dkg zsír 
7 dkg vagy 1 tubus csípős Piros Arany  


A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra felvágjuk, a paprikákat felkarikázzuk ezután kezdődhet a rétegezés. A zöldségeket és a fűszer 3 részre osztjuk. 

Előre elkezdjük a bogrács alá a parazsat elkészíteni, hisz lobogó tűz fölött nem készülhet ez az étel. 

  A 10 literes bográcsot először kizsírozzuk, a csontosabb húsdarabokat a bogrács aljára tesszük. Ekkor jön az első harmad a fokhagymából, vöröshagymából, csípős és TV paprikából. Ezután a fűszerek harmadával ízesítjük az első réteg húst: 1 csapott ek. őrölt bors, 2 ek. só, 1 ek. őrölt babérlevél, a Piros Arany tubusának 1/3 része. Kivétel az őrölt fűszerpaprika, mert ezt csak a végén adjuk hozzá majd.
Ezt az egészet megismételjük még kétszer úgy, hogy a végén a tetejére hagyma, paprika és fűszerek kerüljenek. 

 Amikor mindezzel elkészültünk akkor a nekilátunk a főzésnek. Az alacsony lángú, inkább parázsban gazdag tűz fölé akasztjuk a bográcsot. A hús korától is függ a főzési idő. Kb. 3-4 órán át lassú tűzön folyamatos tüzelés mellett készül el az ételünk. A fiatalabb állat húsa több vizet ereszt, az öregebbé kevesebbet. Alapvetően vizet nem adunk az ételhez, csak a végén, ha már nagyon szükséges.

Ezt a rétegezett bográcsos változatot nem kell kevergetni, csak a bográcsot a fülénél fogva megfogni és az óramutató járásával megegyezően megforgatni. Amikor rántunk egy kicsit ilyenkor a fográcson, akkor érezni fogjuk, hogy a benne lévő hús is mozdul. A főzés elején még figyeljünk oda, hogy le ne ragadjon a pörkölt. Ha túl nagy a láng, akkor akasszuk magasabbra a bográcsot, amíg lentebb nem ég. 

 A pörköltkészítés utolsó mozzanata az őrölt paprikával történő megszórás. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a főtt hús tetején lévő paprikát belerotyogtatjuk a pörköltbe. Addig főzzük, amíg el nem oszlik teljesen és a szaft nem lesz elég sűrű. Itt jön be az a kérdés, hogy kell-e víz vagy sem? Csak ha nagyon minimális vizet engedett a hús, akkor szükséges utánpótlás, de egyébként nem.

Tálalás: Több főtt opció létezik. A legtöbbször ezek a köretek kerülnek az ínycsiklandozó pörkölt mellé: burgonya, főtt tészta, apró galuska és elmaradhatatlan mellőle a savanyúság.

Egy kis hiteles segítség, ha bográcsozni kezdenétek. Ennyi húst kell számolnotok fejenként egyes húsfajtákból. Sok-sok éve vőfélyként dolgozó profi ajánlásával kaptuk meg ezeket a mennyiségeket. Mert egy igazi vőfély ehhez is ért! 

- marha  40 dkg/fő 
- sertés 40 dkg/fő                          
- birka  50 dkg/fő



Népszerű bejegyzések