2017. június 30., péntek

Szarvasgombás marhaburger


Jó hamburgert nagyon sokan tudnak sütni. Engem viszont az érdekel, hogy egy kis csavart is bele tudjak vinni ebbe a fogásba. Nyugi nem nyitok hamburgerezőt, de a család és a barátok nagy örömére mindig valami újdonságon töröm a fejem. Most is egy ilyen változat ez. 

Hozzávalók 4 db hamburgerhez:
Elkészítés 30 perc:

70 dkg darált marhahús
10 dkg vöröshagyma
1/2 tk. só
1/2 tk. őrölt fekete bors
10 dkg vaj
0,5 dkg szarvasgomba

20 levél bazsalikom
1 db lilahagyma
20 db koktélparadicsom
4 db hamburger zsemle

Első lépésben ha hamburgerhúst összegyúrjuk. Sóval, őrölt fekete borssal és apróra vágott vöröshagymával összedolgozzuk. A legjobb, ha a vöröshagymát a hús darálásakor a hússal együtt ledaráljuk. Így tökéletesen belekeverhető a hagyma az alapunkba, nem lesz darabos. Osszuk 4 egyenlő gombócra a húst és tegyük félre. 

 Következő lépésben puha vajra reszeljük rá kis lyukú reszelőn a szarvasgombát. Alaposan összedolgozzuk a vajjal és egy hengert formázunk belőle. Vagy hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük a vajat, hogy megdermedjen és szeletelhető legyen. 

TIPP:
A vajba szarvasgomba helyett gyúrjunk frissen aprított fűszereket saját ízlésünk szerint. 

Mindenképpen figyeljünk oda, hogy a vaj alaposan megdermedjen, mert csak így tudjuk szépen vágni és a húsba bebugyolálni.





Vajkorongok katonás sorrendben. 





Az előkészített húspogácsák és a töltelékük.







A húspogácsánk belsejébe egy mélyedést formázzunk. Ebbe kerül bele a vaj.


A hússal beburkoljuk a vajat. Az a lényeg, hogy a vaj a húspogácsa közepén maradjon. Alaposan tömörítsük össze a húspogácsát és sütésig a hűtőben tartsuk. 





Végül grillen vagy serpenyőben oldalanként 5-5 percig sütve szaftos pogácsákat kapunk. A zsemléket kettévágjuk bazsalikomlevelet, kettévágott koktélparadicsomot, vékonyra szelt lilahagymát teszünk bele és máris fogyaszthatjuk.



2017. június 28., szerda

A horgász és az ő gasztropakkja - FOX Royale Cooler Food Bag System


A szabadtéri főzés egy külön műfaj. Egy-egy horgásztúra során akár 7 napra előre kell terveznem és ezeket az ételeket biztonságosan és egy helyre csoportosítva össze kell készítenem. Már nagyon régóta szerettem volna egy ilyen táskát és most sikerült beszereznem. Hivatalos nevén FOX Royale Cooler Food Bag System. Igazi gasztrotáska. Az ilyen magamfajta szabad ég alatt kuktálkodóknak pedig igazi kincs. Most megmutatom Nektek, hogy miért is vagyok annyira oda ezért a táskáért. Sokat nézelődtem a piacon, sokat vágyakoztam utána, de végül most már az enyém.

Valljuk be, hogy igen strapabírónak kell lenni egy ilyen táskának. Sok-sok finomsággal tömi meg az ember, ezért ezek cipeléséhez elengedhetetlen egy strapabíró vállszíj. Nem fogja senki vállát sem vágni, mert végig kicsi szivacskockák védik a hordozóját. Ez már plusz pont. Emellett van még két kézi fülecske is, szintén szivacsos megoldással.  

Két oldalzsebbel, két bélelt és lekapcsolható italtartó zsebbel és egy nagy első zsebbel rendelkezik a táska. A két oldalzsebben elfér a 4 részes FOX főzőszett,gázpalack, gázégő, szélfogó. Tehát a "konyhát már el is raktuk és még milliónyi helyünk van.  




A táska első nagy zsebét kinyitva jön az igazi meglepetés. 
A következőket tartalmazza:
A lenyitható nagy első zseb a következőket tartalmazza:
2 db rozsdamentes acél kés, villa, kanál és teáskanál,
2 db négyzet alakú tányér Fox logóval,
2 db zöld bögre,
1 db dugóhúzó,
1 db műanyag vágódeszka,
2 db nagy, csavaros tetejű doboz,
4 db kisméretű csavaros tetejű doboz

1 db kéztörlő

Zseniális. Én a középső nagy részbe egy két kis fűszerőrlőt tettem, de természetesen más eszköz is helyet kaphat. A dobozokba én fűszereket, teát, sót tettem. Így nem kapnak nedvességet és nem folynak ki. Tökéletes. Az evőeszközök egyszerűek és strapabíróak, a bögre és a tányér műanyag, a deszka pedig pont ideális egy kis daraboláshoz. 


Végül nyissuk ki a hűtőtáskát. Vastagon bélelt 60:40 arányban elosztott hűtőrekeszt találunk. Én egy műanyag dobozba tettem a húsokat két jégakkuval és még 2 nap után is a melegben fagyos volt a hús az esti sütögetéskor.  A belső rész könnyen és egyszerűen tisztítható, például üdítők, italok állítva elférnek benne. Egy 4 napos túrára például a köretektől kezdve, a húsokon át a reggeli finomságokig mindent elnyelt két személyre.
Belül a felső részben még találunk egy vastagabb műanyaggal és hálóval elzárt rész. Én ide tettem a kést, a nyársakat és egyéb eszközöket. Nem hullik szét, nem szúr ki semmit és minden egy helyen van. Nagyon praktikus. 


Egy rövid videót itt találtok a táskáról: 


Mindent összegezve egyedülálló ár-érték arányú a táska. Strapabíró, jól pakolható, jól tisztítható. Egy magamfajta gasztrorajongónak és szabadtéri kuktának kiváló. 
Magyarországon is megvásárolható a nagyobb horgászboltokban. A FOX angol horgászcég ismét hozta a tőlük jól megszokott minőséget. Nem hiába vagyok a márka elkötelezett híve. A praktikum mellett használható, strapabíró és designos termékekkel várják a horgászokat!


2017. június 26., hétfő

Damniczki Budapest - Zöldséges fagyik és még annál is több


Végre eljutottunk a Damniczki Budapest Cukrászdába. Már nagyon sokat hallottam a helyről és felkeltette az érdeklődésemet a hihetetlen mennyiségű különleges fagylaltválaszték. A Bazilikától csupán néhány percre találjátok ezt a páratlan helyet. Most éppen az utcát újítják fel, de ne rémüljetek meg, nyugodtan be tudtok menni az üzletbe. 


Miért olyan híres a Damniczki cukrászda?
Damniczki Balázs cukrászmester 1998-ban nyitotta meg székesfehérvári üzletét "kényszervállalkozásként" igen fiatalon. 
Nagy hangsúlyt fektet a cukrász az alapanyagok kiválasztására és a természetes, adalékanyagmentes hozzávalókra. 2013-ban az Év Fagylaltja címet ők nyerték el, a vörösboros málna fagylaltjukkal. Majd 2014-ben érkezett el az igazi siker a cukrászat életébe, hisz a Somlói Revolúció elnevezésű tortájuk lett a 2014-es év ország tortája. Bevallom, hogy a Sulyán Cukrászda szilvagombóc tortája után, ez a második kedvencem az országtorták közül.
2017 áprilisban Damniczki Balázs első helyezést ért el a Carpigiani cég által szervezett Gelato World Tour magyarországi versenyén. A fekete teás málnafagylalt vitte el a pálmát. A képen ezt az örömhírt láthatjátok. Igazi vevőcsalogató.  


Székesfehérvár után 2016 óta a budapesti ínyencek is belekóstolhatnak a cukrászda különlegességeibe, ugyanis megnyitott a Hercegprímás utcai üzlet a Bazilikától néhány percre. 

A kínálat igen széles. Közel 50 fajta fagylaltból lehet választani, emellett sütemények, kávé és egyedi frissítők is kaphatóak. Mindezek mellett még kényelmesen meg is reggelizhetünk itt. A kiszolgálás kedves, figyelmes még egy forgalmas szombati napon is, amikor is egy egész násznép betódult hűteni egy kicsit magát.

Zöldségből és gyümölcsből készült szorbék (tejmentes) és a hagyományos fagylaltok is megtalálhatóak egy kis csavarral vagy újragondolással a pultban. A fagylaltokat adagonként mérlegen mérik. Egy adag ára 400 Ft. Ezt akár úgy is összeválogathatjátok, hogy mindenből egy kicsit a megadott határon belül. Engem a zöldséges fagylaltok egyszerűen elvarázsoltak. Azt sem tudtam, hogy melyiket válasszam, végül a bazsalikomos cékla és a joghurtos uborka kettősére voksoltam. De a narancsos sült tök fagyiért még biztosan visszamegyek. Fecóm pedig igazán fekete csokifagylaltra lelt. Neki ez a gyengéje. 

Hűsítőként italként pedig néhány különlegességből is lehet válogatni. A következő ízek vannak: Jázminos, Bergamottos - rózsavizes, Epres - narancsvirágvizes. Én a legutolsó kóstoltam. Markáns íz, illatos nedű.

Mindenkinek ajánlani tudom a helyet, hisz minőségi alapanyagokból hihetetlenül egyedi desszerteket, fagylaltokat kóstolhatunk meg a főváros szívében. Nekem az idei év best of fagyizója lett a cukrászda. 

Elérhetőség:
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 17.
Nyitva: 
H-P 8:00 - 20:00
SZ 11:00 - 21:00
V   11:00 - 20:00


2017. június 25., vasárnap

Áfonyás - rozmaringos szarvasfasírt


Sokan őrültnek tartanának azért, mert szarvashúsból fasírtot készítettem. Pedig igen kiválóak azok a nyesedékek darált húsnak, amelyek lejöttek a sültnek formázott nagyobb darabokról. Nem kell mindig a pörköltbe tenni az ilyen húsokat. Legyen belőle valami olyasmi, amely mindenki számára kedvenc lehet. Érdemes ezt a fasírtot nyársra húzni és úgy grillezni vagy éppen gyorsan kisütni néhány falatot és a borozgatáshoz elcsemegézni. 



Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 15 kicsi fasírhoz: 

30 dkg darált szarvashús
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 gerezd fokhagyma
2 kicsi ág rozmaring
10 dkg füstölt sajt

őrölt fekete bors
olaj a sütéshez








A darált szarvashúst ízlés szerint sózzuk (nálunk ez 1/2 tk. só volt) és borsozzuk frissen őrölt fekete borssal (kb. 8 tekerésnyi volt az őrlővel). 

A fokhagymát felaprítjuk a vörös áfonyával és a rozmaringágról leszedett levelekkel együtt. Ezeket valóban együtt vágjuk fel. Adjuk hozzá a húshoz. 

Azután reszeljünk hozzá 10 dkg füstölt sajtot az előbbiekhez. Nem használunk tojást, a sajt lesz a "tapasztóanyag".  Alaposan összegyúrjuk.

Körülbelül ping pong labdányi húsgolyókat formázunk. Ha egy kis vízbe belemártjuk a tenyereinket, akkor szép egyenletes külsőt kap a fasírtunk. 

Végül a legjobb, ha grillen sütjük ezeket az apróságokat. Körülbelül folyamatos forgatás mellett 10-15 perc alatt elkészülnek folyamatos forgatás mellett. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!




2017. június 23., péntek

Séf Asztala - Az új menü


Valljuk be elég merész vállalkozás egy plázában minőségi ételeket árusító street food helyet nyitni. Főleg hazánkban. De nagy örömmel látom, hogy a különleges húzás szerencsésen végződött. Februárban nyitotta meg kapuit a Séf Asztala Wolf András nevével fémjelezve.
Néhány napja láttam a Facebookon, hogy újdonságokkal csábítják a minőségi ételekre éhes vendégeket. Mivel éppen a WestEndben volt dolgunk, így nem hagytuk ki tegnap este a tesztelgetést. 

Ki Wolf András? 
Azok számára röviden bemutatom a tapasztalt séfet, akik nem ásnak le annyira mélyen a hazai gasztronómia bugyraiba!
Wolf András Budapesten született. Szakács-cukrász végzettséget szerzett 1996-ban A Taverna vendéglátó ipari szakiskolában.
Tanulóéveit a Gambrinus étteremben töltötte, majd később szakácsként is részese volt a parlamenti protokollétkezéseket is biztosító csapatnak. Többek között dolgozott a Vörös és fehér borbárban, a Rézkakas étteremben, Spanyolországban a La belle epoque étteremben, majd a Matteo étterem konyhafőnöke lett.
Öt évet töltött Biró Lajos mellett a Bock bisztróban, majd 2009 óta a New York kávéház és a Salon étterem executive chef-je. Számos szakmai siker mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’or Akadémiának, továbbá a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapító tagja.
Két fiú  gyermek büszke édesapja. (Forrás: http://www.pannonga.org).

A fentiek tekintetében szerintem sokan felkapták a fejüket, hogy egy ilyen profi szakember miért vág bele egy "gyorsbüfébe". De őszintén szólva örülök, hogy a fine dining területén jártas szakácsaink nyitnak az átlag emberek és a nagyközönség felé. Kell egy kis útmutatás azoknak is, akik nincsenek tisztában a minőségi alapanyagok fogalmával, ízével, struktúrájával és ehhez még egy fél havi fizetést sem kell otthagyni az étteremben, csak le kell ugrani a plázába. Széll Tamás piaci kezdeményezése is ezért tetszik nekem. Szinte bárkinek elérhető. Most pedig tartsatok velem egy kis csemegézésre.


A pláza kellős közepén találjátok a földszinten a Séf Asztalát! Külső design igazán figyelemfelkeltő. Mindenki felkapja a fejét, hogy ez valami új, valami nem megszokott, valami igényes. Számomra csak egy dolog nem illik a képbe. A kivilágított műanyag flakonos üdítőkkel teli pult a pénztárnál. Ez kicsit beletapos a jól megkomponált enteriőrbe, de ezen könnyen túl lehet siklani. Kényelmes székek, jó méretezésű asztalok (az asztalokon még táskaakasztó is van!) és szikrázó világítás minden mennyiségben.
 A pénztárnál rendel az ember és a falon található menüből választhat. Az alábbi fotókon a kínálatot láthatjátok. Rendelés és fizetés után mindenki kap egy sorszámot és vár a kijelzőn megjelenő számára. Amint felbukkan a szám, már mehetünk is az ételért. 


Az étlap (Forrás: www.sefasztala.hu)
A választék a rántott húsra, a kolbászra és a nudlira épül. A magyaros vonalat követik. Jól értelmezhető, egyszerű, szinte mindenki által kedvelt ételekkel hódítanak. Megmondom őszintén, hogy a "szockom" rántott húsos szendvicsből még senki nem varázsolt ilyen trendi ételt. Tetszik!

Az újdonságokat szerettük volna kipróbálni. Sajnos ez nem sikerült maradéktalanul. A séf húsos zsemléje és a séf kolbászos kiflije menüt kértünk, no meg egy kis adag krumplinudlit. Sajnos a zsemle már elfogyott, így a végeredmény két séf kolbászos kiflije menü lett. 
Az én változatom káposztás-sörös kolbásszal, káposztasalátával és levendulás szörppel készült. A Fecóé pedig magyaros kolbásszal, krumplisalátával és mangószörppel. A nudli pedig eperlekvárral és karamellizált dióval került a tálcára.


Összességében nagyon jó volt minden. Az adagok "emberesek" (pedig én szeretek enni). A kifli puha volt, a kolbász jó ízű, a káposzta saláta nagyon rendben volt, a krumplisalátára kicsit sok lé jutott, de maga a krumpli jó volt. A krumplinudliért bármikor visszatérnék, jó volt az állaga, a morzsa pedig hasonlított arra, amit Anya készít a túrógombóchoz száraz kenyér beléből, szitán áttörve.  Meglepő módon itt a kicsi adag is szép mennyiségű a nudliból! Tehát ár - érték arányban jó a hely. Nem költ el az ember többet, mint bármelyik WestEndben lévő étkezdében és a végeredmény itt is átlagosan finom. Amit külön meg kell említenem, hogy Wolf András nem csak kirakatként adta a nevét a helyhez. Este 8 körül tértünk be ide és még akkor is ott volt, megállhatott vele bárki beszélgetni. Ez mindenképpen pozitívum még a többi remek dolog mellet. A vásárlók összetétele igen vegyes, színes: ötvenes pár, fiatal harmincasok, tinik, anya- tini lánya kombó, anya pici fia kettős, haverok... Jól sikerült a különféle vevői rétegek megszólítása. Hisz ki tudna ellenállni egy jó rántott húsnak vagy éppen egy nosztalgikus nudlinak!


Elérhetőség:
Web:http://www.sefasztala.hu/
Westend City Center - Food Court alsó szint.
06-70-199-8093
Nyitva: H-Szo: 11:00 - 21:00; Vas: 11:00 - 20:00