Medvehagyma pesto


Az olaszok titkos fegyvere egy minőségi gyors vacsorához a pesto. Az eredeti itáliai változat bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból és olívaolajból áll. Én most egy kicsit változtattam az összetételen és ha már medvehagyma szezon van, akkor érdemes ebből a tavaszi különlegességből elkészíteni a saját változatomat. Sőt hozok egy villámgyors, húsmentes ebédötletet is belőle.

Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók kb. 2 db 3 dl-es üveghez:
10 dkg medvehagyma
10 dkg parmezán
10 dkg dió
kb. 2 -2,5 dl olívaolaj

➽ Ha van kéznél otthon botmixerhez késes aprítónk, akkor nyert ügyünk van. Főleg, ha nem bénázik az ember az egyszerű gépezet összerakásával annyit mint, én! De ez csak egy röpke technikai információ volt, hogy lássátok nálam sem működik minden elsőre. 😃

➽ Szóval a medvehagymát megmossuk és az aprítóedénybe rakjuk. Hozzáadjuk az egész diót és a reszelt parmezánt. Mindezt felöntjük 2 dl olívaolajjal és a gépet bekapcsolva addig aprítjuk, amíg kenhető, nagyobb daraboktól mentes masszát nem kapunk. Ha túl száraznak ítéljük a pestot, akkor keverjünk bele még olívaolajat (függ attól, hogy mennyire száraz a dió és mennyit képes felvenni a keverék). Végül tisztára mosott üvegekbe rakjuk az így elkészült medvehagyma pestot, fedővel lezárjuk és hűtőben tároljuk fogyasztásig. Aki nem bízza a véletlenre, az be is fagyaszthatja ezt a krémet akár jégkockatartóban és mindig annyit vesz ki az ételhez, amennyi szükséges belőle.

➽ Ha nincs otthon ilyen aprító gépezet akkor, késsel finomra aprítjuk a medvehagymát, a diót ledaráljuk és a parmezánt lereszeljük.  Végül az egészet olívaolajjal összekeverjük és így rakjuk el.

➽ Sokan a parmezánt kihagyják ebből a keverékből azért, hogy hosszabb ideig eltartható legyen. Én mindig kellő mennyiségű olívaolajjal keverem össze a pestot, így hűtőben tartva több hétig is eláll. Ha nem szeretnétek megkockáztatni az esetleges rövidebb eltarthatóságot, akkor a parmezán  helyett, adjatok még hozzá 5 dkg diót és 5 dkg medvehagymát. Parmezánt pedig fogyasztáskor reszeljetek a tésztára. Még nem csengett le a medvehagyma szezon! Lássatok hozzá!





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések