Közepesen átsütött tonhal steak mangó salátával és csípős jalapeno szósszal


"Villantós", gyors, ízletes! Így jellemezném a mai fogást. Rendhagyó bejegyzés, mert sem az ételt, sem pedig a fotót nem én készítettem. Ez Fecóm érdeme! Hihetetlenül büszke vagyok rá, hogy időről időre valami különlegességgel meglep, amikor éppen ideje engedi. 
Nagyon hálás vagyok a mai napig Fecóm Nagymamájának, hogy nem elveszett lélek a konyhában az én Férjem. Volt kitől és mit tanulnia! Nagyon szerencsés. De térjünk vissza ehhez az ételhez.

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

Húshoz:
2 nagy szelet tonhal (kb. 20-20 dkg)

őrölt fekete bors
2 ek. olívaolaj

Jalapeno szószhoz:
1 fej fokhagyma
2 db jalapeno paprika
4 ek. olívaolaj

őrölt fekete bors
egy csipet őrölt római kömény

A salátához:
1 db mango
10 dkg jégsaláta
10 dkg cikória
1/2 db lime leve

➽ Kezdjük a legmunkásabb részével ennek a fogásnak. Jalapeno szószról lesz szó. A fokhagymát sütőben héjastól vagy gázláng felett megpirítjuk annyira, hogy a héjától megtisztítva puha legyen. A jalapeno paprikával szintén így járunk el. 
Mindkettőt a sütés után pihentetjük egy kicsit és a külső héjat lehúzzuk róluk. Egy mozsárba tesszük a puha fokhagymákat, és a paprikahúst. Ezeket alaposan összezúzzuk egy mozsártörővel, olívaolajat adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és egy csipet római köménnyel is megszórjuk. Még egyszer összekeverjük a hozzávalókat a mozsárban és a sűrű szószt félretesszük felhasználásig. Praktikus akár, ha előző nap valamit sütünk és egy külön sütőtálban előre elkészítjük a jalapenot és a fokhagymát, de a gázláng felett is gyorsan elérhető ez a hatás, csak vigyázni kell, nehogy megégjenek a zöldségek. 

➽ Most pedig jöjjön a 2 perc alatt összerakható saláta. A jégsalátát, a cikóriát és a mangót felkockázzuk. Fél lime levével meglocsoljuk az egészet és alaposan összeforgatjuk. Ez lesz majd a tonhal alatt.

➽ A tonhalat enyhén megsózzuk és borsozzuk, majd forró, olívaolajjal kikent grillserpenyőben oldalanként kb. 2-2 perc alatt megsütjük a húst.Ekkor csak medium lesz vagyis közepesen átsütött a tonhal steakünk. Természetesen függ a hús vastagságától a sütési idő. Figyeljetek arra, hogy a tonhal minden oldalát érje a hő, még a vékonyabbik oldalsó részeket is. 

➽ Már csak a tálalás marad hátra. A salátát tányérokba porciózzuk, a tonhal steaket maximum félbe vágjuk és a saláta tetejére ültetjük. Ekkor megkenjük a csípős jalapeno szósszal a húst és máris fogyaszthatjuk.







https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések