Horváth Rozi fűszermárka októberi bloggere: Boldog Kukta

Forrás:https://www.facebook.com/HorvathRozi.fuszerek/
Szeretnék egy izgalmas örömhírt megosztani veletek. Ebben a hónapban a Horváth Rozi fűszermárka októberi bloggere én leszek. 

Igazán megtisztelő volt a felkérés. Édesanyám például csak Horváth Rozi fűszerekkel süt és főz, Nagyszüleim konyhájában is állandó vendég volt a legtöbb Horváth Rozi termék. Így egy percig sem hezitáltam a megkeresés után. 

HORVÁTH ROZI TÖRTÉNELEM RÖVIDEN


Kép és videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Oih2FxySxJ8

Szinte minden háztartásban találhatunk a Horváth Rozi márka fűszereiből, de kevesen tudják a márka születésének hátterét és kevesen ismerik a mögötte álló valódi tehetséges háziasszonyt.

Az igazi "Horváth Rozi" Tolmácson született Drozgyik Ilona néven. Férje – Horváth Lajos professzor – gyakorta becézte őt Rozinak, így lett belőle e néven híresség. De ne szaladjunk ennyire előre. 

1939-ben évek született. Már általános iskolában felfedezték rajztehetségét. Először divattervezőnek szeretett volna tanulni. Érettségi után sajnos nem tudta ez irányú tanulmányait folytatni, mert nem indult textiltervezői szak a főiskolán, így az Óbudai Porcelángyárban porcelánfestőként kamatoztatta kézügyességét. Majd A MÁV kötelékein belül műszaki rajzolóként dolgozott először gépész területen, majd építész vonalon. Nagyon megszerette a munkáját. Innen egyenes volt az útja a fűszerek nagyasszonyának a Műszaki Egyetem Építészeti karára. Esti tagozaton végezte az egyedemet, egészen addig, amíg a szerelem közbe nem szólt. 

Egy sebészorvos oldalán találta meg a boldogságot Ilona. A férje néhány hónap ismeretség után munkája miatt Észak-Afrikába, pontosan Algériába ment dolgozni. Fél évvel később, 1966-ban ő is követte. És ekkor kezdődött a fűszerekkel való kalandos megismerkedés. Afrikában idővel jól működő háztartást vezetett, megtanult franciául, így a vásárlás sem okozott gondot a mindennapokban. A hétköznapi főzések során különlegesebbnél különlegesebb fűszereket használt, majd maga állított össze keverékeket. Bevallotta, hogy amikor kiment Algériába a férje után még nokedlit sem tudott szaggatni, nem volt egy konyhatündér. De egy rongyosra olvasott szakácskönyvből megtanult főzni. 

Fűszerekkel megrakodott táskával 1974-ben tértek haza véglegesen a férjével. Férje a MÁV Kórház professzora volt. Folyamatosan használta ezeket az itthon különlegességnek számító alapanyagokat és a beszerzési forrásai is megmaradtak. 1985-ben a férje egyik barátja látogatta meg őket, amikor is a konyhában a fűszerpolc leszakadt. A curry kiborult és ezt a különleges illatot a barát is megérezte. Persze beszédbe elegyetek és Ilona elmesélte, hogy a fűszerek a hobbija. A barát pedig rögtön lecsapott a lehetőségre. Így lett a hazai fűszerek nagyasszonya a Compack cégnél kutatásfejlesztő. Pontosan egy fűszereket jól ismerő emberre volt szükségük. Az Algériában megszerzett fűszerismeretét és francia nyelvtudását kamatoztatta ebben a pozícióban a magyar fűszerész. Rendszerváltás után a cégnek holland tulajdonosa lett. Munkája és nyelvtudása alapján ekkor az új vezetés kinevezte a PR managernek. 
A bejegyzés alapjául szolgáló forrás itt található!

1993 a Horváth Rozi fűszerek első mérföldköve. Ekkor került a fűszercsalád a piacra a ma is ismert névvel és a megalkotó arcképével a holland tulajdonosok javaslatára. A Horváth név a férjétől származott, a Rozi pedig Ilona édesanyjának keresztneve volt.

Ezután tévéműsorok, könyvek és videokazetták követték a fűszereket. A sikere ennek a márkának mai napig töretlen. Megbízható és jó minőség jellemzi ezeket a termékeket.
2002-ben vonult nyugdíjba Ilona. Az ezt követő időszakot az utazásnak, kísérletezésnek, könyvírásnak szentelte.
2003-ban a Magyar hírlap által kiadott 50 legsikeresebb nő listában is helyet kapott. 
1985-ben sajnos elvesztette férjét Ilona. Gyermekük nem született.


Manapság a Kotányi cég birtokában van a fűszermárka. Alapfűszerek közül 14 darab, 18 különlegesség, 10 befőzéshez szükséges kellék és 7 fajta mix fűszerkeverék, 3 fajta gyors pác található a jelenlegi színes, széles kínálatban. 



4 héten keresztül érdekes cikkekkel és fázisfotókkal megtűzdelt receptekkel fogok jelentkezni. 
Megismerhetitek a teljesen "E" mentes francia házi májpástétom receptjét, vagy éppen nagyi grízes almás pitéjét. De mindezek mellett olvashattok egy kis fűszer történelemről és a fűszerek helyes tárolásáról is. 

A bejegyzésekkel párhuzamosan pedig a Boldog Kukta Facebook oldalon hetente játékkal várlak benneteket, amelyben egy-egy fűszercsomag lesz a tét.!

Fogadjátok sok-sok szeretettel a bejegyzéseimet ezen a két oldalon: 

Horváth Rozi Facebook oldal: https://www.facebook.com/HorvathRozi.fuszerek/
Horváth Rozi weboldal: https://www.horvathrozi.hu/blogger


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések