Zöld dió projekt indul! - Zöld dió befőtt



Évek óta készülődöm zöld dió befőttet és lekvárt készíteni, de mindig lemaradok és csak a túlérett diókat próbálom szurkálni. 

Na de az idén!!! A Budai családnak hála kaptam egy nagy szatyornyi hibátlan zöld diót! Látjátok milyen egyszerű boldoggá tenni engem!😊

Otthon beszélgetésről beszélgetésre felvetődött, hogy Mama milyen mennyei zöld dió befőttet készített. Innen az indíttatás és ezért birizgálja évek óta a fantáziámat ez a recept. 
Ebben a bejegyzésben most fényt derítünk a nagy titokra! Ne ijedjetek meg, nem lesznek boszorkányos fogások, de gy kis időt rá kell szánnotok a zöld dió projektre! 
Nem aprózom el, azonnal három különlegességet készítek a dióból: likőrt, befőttet és lekvárt.

EGY KIS MISZTIKUM
A zöld dió félbe vágva

Az olaszok rajonganak ezekből a zsenge termésből készült likőrért. Nocino a hivatalos olasz neve a zöld dió likőrnek. Úgy tartják, hogy kifejezetten Szent Iván éjjelén kell a diót szedni, akkor készíthető belőle a legjobb ital.

Az olasz monda szerint a beneventói Szent Barbato püspök 665. június 23-án éjszaka vágatott ki egy öreg diófát, amelyhez pogány rítusok, borzalmas történések kötődtek. A célja az volt a püspöknek, hogy megszüntesse ezeket a rítusokat! A fát nem csak egyszerűen kivágták, hanem a gyökereit is kiszedték a földből és szentelt vízzel fellocsolták a helyét. Úgy tartották, hogy évről évre ezen a leghosszabb éjszakán boszorkányok röpködtek a fák ágai között, sőt még a fa kivágása után is történtek megmagyarázhatatlan dolgok. 
Az olaszok úgy tartják, hogy az elkészített likőrt Mindenszentekkor szabad csak felbontani.


NÉHÁNY OKOSSÁG
➽ Fajtafüggő, de a zöld dió "szüret" június elejétől egészen Szent Iván éjig vagyis június 24-ig tart.  

➽ Több tényezőt figyelembe kell venni azért. Úgy tartják, hogy a hegyekben később érik a dió, mint a nagy lapos Alföldünkön.

➽ Fontos, hogy csak olyan diót használjunk fel, amelyet egy hústűvel vagy kötőtűvel könnyedén át tudunk döfni. 

➽ Gumikesztyű a barátod! Ha nem szeretnénk hetekig vakargatni a kezünket, akkor tessék a kesztyűt felvenni! De még így sem életbiztosítás! A vékonyabb fajtákon átüthet! 

➽ Ha már csontosodásnak indult darabot találunk, akkor inkább dobjuk ki, mert nem fog visszapuhulni a belső héj sem az áztatás, sem a főzés során.  

1. LÉPÉS - ÁZTATÁS

5 kg zöld dió 
sima csapvíz

➽ A zöld diókat megmossuk. A "csuma" részét levágjuk egy késsel és egy hústűvel/ kötőtűvel 8-10 helyen átszurkáljuk a diókat. 
Fontos!!! Vastag gumikesztyűben dolgozzatok, mert befogja a dió héja a kezeteket és több hét mire lekopik. Bevallom, hogy nálam még a kesztyűn is átütött egy kicsit, így koptatnom kell.



➽ Egy 5 literes befőttes üveget veszünk és megtöltjük a diókkal. Méretfüggő, de kb. 2,5 kg fér bele egy üvegbe. 

Én most két 5 literes és egy 3 literes üveggel kezdtem neki a munkának!


Friss vízzel
Cserélendő vízzel 
➽ 14 napig naponta cseréljük a vizet a diókon. Meg fognak feketedni a zöld diók és kiázik belőlük a keserű íz. Ne ijedjünk meg ha habos a víz vagy besötétedik. Ez így van rendjén! Minden nap cseréljük a vizet rajta, így nem romlik meg a dió. Én a cserélendő vizet is "újrahasznosítom". Ezzel öntözöm meg a virágokat. 
A 14. napon láthatunk neki a befőttnek, a lekvárnak és a likőrnek.
Különböző változatokat találni ebből a receptből. Van aki 9, 10 21 napig cserélgeti a vizet. Én a bevált 14 napos megoldásnál maradtam. 


2. LÉPÉS - ECETES FELFŐZÉS

Hozzávalók:
víz 
10%-os ecet 


Mielőtt üvegekbe töltenénk a zöld diót fel kell főzni ecetes vízben. 
Egy nagy lábasba öntjük a 14 napot állt, frissen átmosott zöld diót.  
Ekkorra már feketés-barnás színt kapnak a diók. 
Annyi vizet öntünk rájuk, amennyi teljesen ellepi az egészet és literenként 1 evőkanál 10%-os ecetet a vízhez adunk.

➽ Felforraljuk az egészet és 15 percig így rotyogtatjuk. Majd lehúzzuk a tűzről a fazekat, leszűrjük a diót és lemérjük.
 

3. LÉPÉS - SZIRUP KÉSZÍTÉSE
 
Hozzávalók:  
1 kg áztatott zöld dió
80 dkg kristálycukor
5 dl víz
1 rúd fahéj
1/2 rúd vanília
6 db szegfűszeg
1 db csillagánizs 
1 db citrom héja 



A cukorból és vízből gyakori kevergetés mellett szirupot főzünk.

➽ Hozzáadjuk a fűszereket, a csíkokra vágott citromhéjat a sziruphoz, majd beleöntjük a diókat. Fél órán át keresztül közepes lángon felforraljuk az egészet.




1 napot pihentetjük, majd újra felfőzzük fél órán keresztül. Majd újabb 1 napot a szirupban pihentetjük a zöld diókat.


➽ Újra felforraljuk a keveréket és ecetes vízzel kimosott, sütőben sterilizált üvegekbe töltjük a diókat a sziruppal együtt. A tetőt az üvegekre zárjuk és fejjel lefelé állítva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni azokat. 


Elvileg karácsonykor nyithatjuk fel a befőttünket, de már 1 hónappal később is tehetünk egy próbát. Én azt javaslom, hogy legyünk türelmesek és várjuk meg a megfelelő időt a felbontással.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések