Croque monsieur és croque madame - az ellenállhatatlan franciák

Croque monsieur

Croque monsieur (ejtsd: krok-mösziő) és croque madame (ejtsd: krok-mádám) készült ma reggelire.  Ez a francia a melegszendvics szinte mindenhol megtalálható Párizson keresztül, Bordeuaxon át egészen még a környező országokban is. Számtalan változata létezik például ananászos, lazacos, bolognai ragus,
 Én most a Larousse gasztronómiai lexikonban találtak alapján készítettem el ezt a szendvicset. Igazán laktató, de a recept előtt ismerkedjünk meg az étel történetével.

CROQUE MONSIEUR TÖRTÉNETE 

Utazzunk vissza az 1910-es évek Párizsába. Egy Capucines körúti kávéházban találták ki a szendvicset.
 Eredetileg ebben a kávéházban éppen szeretett volna néhány falatot bekapni az egyik alkalmazott. Két kenyérszelet közé sajtot és sonkát tett az egyik ott dolgozó férfi, de valamiért nem volt ideje elfogyasztani és a sütő mellett felejtette azt. A sajt elolvadt és egy igen finom szendvics lett a végeredmény. Olyan jól sikerült végül ez a baleset, hogy felkerült a kávéház étlapjára ez a finomság. 
 A nevét pedig onnan kapta ez az étel, hogy az egyik ember félreértette a pincért és azt hitte, hogy emberhús van a kenyérszeletek között. 
 Croque monsierur nevet ha magyarra szeretnénk fordítani, akkor  ropogós úrnak lehetne leginkább nevezni. Szüksége volt egy társra is ennek a "férfinak". Így született meg a ropogós asszonyság vagyis a croque madame. A szendvics tetejére ebben az esetben egy tükörtojás kerül. Ez olyan, mint egy női kalap.
  1918-ban már írásos nyoma is volt ennek az ételnek. Mindez Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művében történt. 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 db szendvicshez:

8 szelet fehér kenyér  
4 szelet sonka
20 dkg eredetileg gruyére sajt (esetleg ementáli vagy gouda)
4 tk. magos mustár 
10 dkg vaj
5 dl tej

őrölt szerecsendió
2 ek. liszt

croque madame esetében 4 db egész tojás + olaj a sütéshez

➽ Első lépésben elkészítjük a pirított kenyereket. A kenyerek egyik oldalát megkenjük vajjal (5 dkg, a vaj felét használjuk csak fel) és forró serpenyőben/ grillserpenyőben aranybarnára pirítjuk az egyik oldalát a kenyereknek. Ezt a műveletet minden egyes szelet esetében megtesszük.

➽ A következő elkészítendő a besamel mártás. 5 dkg vajat felolvasztunk, csomómentesen elkeverjük a 2 ek. liszttel és az 5 dl tejjel. Kb. 1/2 tk. sóval és 1/2 tk. őrölt szerecsendióval ízesítjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a mártást, amíg sűrű nem lesz. Be kell vonnia a főzőkanalat. 

➽ Nincs más hátra, mint összeállítani a szendvicseket. A kenyerek nem pirított oldalára először egy szelet sonkát teszünk, majd kb. egy teáskanál magos mustárral megkenem azt. Erre kerül kb. egy fél merőkanálnyi besamel mártás és sajt. A sajtot én lereszeltem, de szeleteket is lehet belőle vágni. Majd a második kenyérszeletet az egészre rárakom, kicsit megnyomom (így a mártás szépen elterül és összeragad a szendvics)
Befejezésként a második szelet kenyérre újabb adag besamel mártás sajt kerül. 



➽ A legmagasabb hőfokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a szendvicset a sütőben. Figyeljünk rá, meg ne égjen!

➽ Ha tálaláskor egy darab tükörtojást sütünk és a kész szendvics tetejére tesszük, akkor elkészítjük a croque madame-ot. Kínáljunk mellé egyszerű salátát. Reggelire vagy akár vacsorára is ellenállhatatlan lesz.

Croque madame
https://www.instagram.com/boldogkukta1/
 
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések