A világ legjobb séfje Budapesten - Massimo Bottura a Brain Bar konferencián



A mai napon egy igen inspiráló találkozásban volt részem.
A világ legjobb étterme címet és három Michelin csillagot kiérdemlő Osteria Francescana olasz tulajdonosa és egyben sztárséfje, Massimo Bottura Budapestre látogatott a Covinus Egyetem Brain Bar konferenciájára. 
A Food for Soul nonprofit szervezetéről, az ismertségével járó szerepvállalásáról, motivációról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal egy ingyenes, angol nyelvű, szabadtéri beszélgetés keretein belül.
Számomra ő a világ legjobb séfje, de ne szaladjunk ennyire előre.


KI MASSIMO BOTTURA?

A híres séf 1962-ben, Modenában Emilia Romagna régióban látta meg a napvilágot. A mai napig azt vallja, hogy édesanyja, nagymamája, nagynénje konyhaművészete alapozta meg a gasztronómia iránti rajongását. 
Eredetileg jogásznak készült, de abbahagyta tanulmányait 1986-ban és végképp a vendéglátás felé vette az irányt. Először az olasz gasztronómiát sajátította el, majd 1994-ben a híres séf Alain Ducasse Monte Carloban található Le Louis XV éttermében tanulhatta meg a francia gasztronómia rejtelmeit. A legnagyobb szakácsoktól szerezhette meg a legalaposabb tudást és a legmélyebb inspirációkat. A spanyol El Bulliban is eltöltött egy nyarat Ferran Adriá mellett.

1995. március 19-én nyitotta meg Osteria Francescana névre hallgató éttermét. Koncepciója a hagyományos konyha és az innovációk házassága volt. 12 asztalos letisztult helyen a várólista 5-6 hónaptól kezdve 1-2 év is lehet. Az ott készült ételek már a művészi kategóriába tartoznak.

Massimo Bottura alázatos és szorgalmas munkája 2012-ben ért a csúcsra. Ekkor kapta meg a étterme, az Osteria Francescana a három Michelin csillagot. Ugyanebben az évben történt a 2012-es emiliai földrengés, mely áldozatául esett többek között 300 000 darab parmezán. Egyszerűen összetörtek a természeti katasztrófa során és a kárt több százezer euróra becsülték. Ekkor példaértékű összefogást valósított meg Massimo Bottura. Segített értékesíteni a parmezánokat a világ minden pontján az éttermek és magánemberek részére. Az akció a parmezános rizottó tradicionális receptjével összekötve nem csak a sajtokat, de a termelőket is megmentette.

 A nagyközönség 2015-ben a Netflix csatornáján, a Chef's table sorozatában láthatta először a híres séfet, munkásságát és a gasztronómiáról alkotott gondolatait. 

2016-ban pedig a világ legjobb 50 étterme közül elsőnek választották Osteria Francescanat, de az ezt megelőző években is dobogós helyen szerepelt az étterme. 

5 könyv büszke tulajdonosa, 2018 januárjában a Gucci divatmárkával közösen éttermet nyitott Firenzében és modenai étterme is a világ legjobb étterme címet birtokolja. A sztárséf a mai napig Modenában él feleségével, Laraval és két gyermekükkel Alexával és Charlie-val. Kell ennél több a boldog élethez?

A szakmai sikerek mellett igen nagy figyelmet fordít az éhezés visszaszorítása, a társadalmi kirekesztés és az ételpazarlás elleni küzdelemre. Életre hívta a refettorio névre hallgató ingyenes ételosztó helyeket a nélkülözőknek! 2015-ben a milánói expó idején volt az első ingyenes éttermének megnyitója. A helyiséget művész barátai tervezték, a kidobásra ítélt élelmiszerekből pedig híres séfbarátai segítségével mennyei fogásokat készítettek. 
2016-ban a rioi olimpia idején Refettorio Gastromotivo éttermet hozták létre, ahol körülbelül 3000 adagnyi étellel örvendeztették meg a rászorulókat az olimpia falu éttermeiből megmaradt alapanyagokból. Azóta Londonban és Párizsban is létrehozott egy-egy ilyen éttermet.
Amerikában pedig megalapította feleségével és egy támogatóval együtt a Food for Soul alapítványt, amely célja azonos az európai refettoriokkal.




És most a fentiekhez kapcsolódik a mai budapesti beszélgetés is. Tudni kell, hogy Massimo Bottura igen szerény, földön járó, közvetlen ember. Örömmel mesél küldetéséről. Vallja, hogy főzni csak igazán szívvel és lélekkel lehet. Az ő konyhaművészetében ott vannak a hagyományos olasz anyai fogások, az Alain Ducasse által tanított francia konyhaművészet, egy csipet New York és mindezen apró darabkákból áll össze ő maga, Massimo Bottura. Ha inspirációt szeretne, akkor New York felé veszi az irányt. Az itt tapasztalható sokszínűségből újra és újra töltekezik.

Bevallja, hogy több ezer önéletrajzot kap, de nem olvassa el soha azokat. Felesége, Lara kezeli ezt a rész. A híres séf olyan emberekkel szeret dolgozni, akik hozzá hasonlóan a "lelküket" teszik a tányérra. Fontos számára a jó hangulat a munkatársaival. Híresek a közös kiváló hangulatú csapatétkezések. Úgy gondolja, ha a csapat nem érzi jól magát, nem tudják a maximumot hozni valamiért, akkor őt magát és szeretett éttermét teszik tönkre. Ezért is fontos figyelmet fordítania a munkatársaira. 
Vendégei a világ minden pontjáról érkeznek éttermébe. A legutóbb egy híres chicagoi operaénekes járt nála és azt mondta neki, hogy ez nem csak egy puszta étkezés az Osteria Francescanaban, hanem jóval több. Új impulzusokat, inspirációt merített ebből a vacsorából.

Massimo Bottura azt vallja, hogy egy jó étterem társadalmi szerepvállalásával igen nagy hatással van a turizmusra, a mezőgazdaságra, a halászatra. Munkát ad ezeknek az embereknek, így családokat tart el és szoros szimbiózisban tudnak csak hosszú távon működni egymással.

Mesélt arról, hogy katolikus vallású és ez fontos szerepet játszik az életében. Sokszor egy templomban ima során rendezi a gondolatait.
Az eddig elértek arra késztetik, hogy segítsen azoknak az embereknek is, akik valóban rászorulnak legyen szó hajléktalanokról, akár börtönviselt emberekről vagy más támogatásra szorulókról. Nem csak ételt ad ezeknek a vendégeknek, hanem önbizalmat, törődést, egy asztalt és széket, ahol rendes körülmények között "otthon érezhetik magukat". 
Jelen pillanatban folyamatosan, több országban népszerűsíti mozgalmát. Most éppen Budapesten osztja meg gondolatait, de már délután Osloba repül ugyanezért.

Hangsúlyozta a tanulás fontosságát és azt is, hogy ez nem minden. A bennünket körülvevő világ megismerésére fektet nagy hangsúlyt, majd a tapasztalataink alapján valami teljesen új megalkotására biztat. Merjünk nagyot álmodni, mert ezek a gondolatok visznek bennünket előre és addig tegyünk másokért is, amíg ebben a rövid földi létben van rá lehetőségünk. 

A leírt sorok csupán szűk kivonatai a mai napnak. Órákig elhallgattam volna a jelenlévőkkel együtt Massimo Botturát. Szerénység, alázat, önzetlenség, valódi tettvágy, igazi lélek él ebben az emberben. A sikerét most arra használja, hogy másokat támogasson és egyre több embert állít a jó ügy mellé. Üdítő volt hallgatni a sztárszakács nézeteit.
A közvetlenségéről csak annyit, hogy rögtön két nem is remélt vágyamat váltotta valóra Massimo Bottura. Egy közös kép erejéig kamera elé állt velem és dedikálta egy üzenettel egybekötve a receptes könyvemet, melybe az általam legkedvesebb recepteket gyűjtöm. Továbbá a beszélgetés után a közönség soraiba ült és az emberek körülvéve hallgatták őt. 
Még sok-sok ilyen inspiráló előadást kívánok a szervezőknek és a hallgatóknak egyaránt!


"Cooking is an act of love!"


További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések