10 tény a spenótról
Zöld, friss és finom! Nem gondoltam volna, hogy valaha is leírom ezeket a szavakat! Igazából ez egy családi történet. A nővérem nem szereti a spenótfőzeléket és kicsiként szolidaritásból elhatároztam, hogy én sem szeretem. Minimálisat ettem belőle, de ennyi. Majd felcseperedtem, benőtt a fejem lágya és rájöttem, hogy a spenót milyen klassz dolog! Főleg egy kis túróval keverve! Hála görög barátainknak!
MI A SPENÓT?
A spenót vagy más néven paraj a disznóparéfélék családjába tartozó levélzöldség. Közép és Dél-Nyugat Ázsiában őshonos növény, mely az egész világon elterjedt. Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget. Mintegy 30 cm magasra megnövő, szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak. Kétlaki növény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak.
A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.
Forrás: Wikipédia
10 TÉNY A SPENÓTRÓL
1. A spenót a legkorábbi friss zöldség és termesztése roppant egyszerű. Ősszel és tavasszal is vethető.
2. Egy régi perzsa szóról (aspanakh) kapta a spenót a nevét. A
jelentése zöld kéz.
3. Medici Katalin, amikor elhagyta szülővárosát, Firenzét, és
házasságot kötött II. Henrik francia királlyal, olyan
szakácsokat hozatott magával a királyi udvarba, akik tudták,
hogyan kell ezt a zöldséget mesteri módon elkészíteni. Azóta
illetik a spenótágyon felszolgált ételeket „firenzei” jelzővel.
4. Magyarországra az 1500-as évek végén jutott el ez a növény.
5. Antioxidáns hatása miatt kozmetikumokban is használják a
spenótot. Lásd a híres, magyar Ilcsi kozmetikumok között!
6. Jótékony hatással van a vérnyomásra, az emésztésre (puffadást
megszünteti).
Antioxidánsokat tartalmaz, mely a daganatos betegségek
megelőzésében is szerepet játszik.
7. A spenót kitűnő forrása többek között a K-, az A-, a C- és a B2-
vitaminnak, továbbá kiemelkedő a folsav-, a vas-, a magnézium, a
kalcium- és a kálium tartalma.
8. Sokan főzelék formában ismerik ezt a zöldséget, de használjátok
bátran pitékhez,salátákhoz, töltelékekhez, tésztákhoz. Személy
szerint nagyon szeretem a spenótot túróval összekeverve és
csirkemellbe töltve vagy a görög spenótos piték is megérnek egy
misét.
9. A levelekből nagyon könnyen kinyerhető a klorofill: az (élelmiszer)iparban színezőként felhasznált festékanyagot a leggyakrabban spenótból vonják ki.
10. Ne csak mindig a komoly dolgokról legyen szó: Popey, a tengerész rajzfilmhős a spenótból nyerte rendíthetetlen erejét! Valós adat, hogy az 1930-as években 33%-kal emelkedett a spenótfogyasztás a mesefigura hatására az Egyesült Államokban. Sőt még spenótfajtát is elneveztek róla.
Egy szónak is száz a vége! Nekem, mint megtért spenótrajongónak elhihetitek, hogy valóban finom és egészséges ez a zöldség!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!