Maison Georges Larnicol - Csokoládéüzlet Bordeauxban


Bordeaux belvárosa felé vettük az irányt. A város szerelmese vagyok már most és bármikor visszatérnék. No de nem csak a mesés környezet bűvöli el az embert, hanem a jobbnál jobb üzletek. Ilyen volt Georges Larnicol csokoládé- és édességbirodalma.
A híres cukrászmester csokoládéból készült csodás szobrai által lett igazán híres. Bordeaux-on kívül Franciaországban több üzlettel is rendelkezik, mint például Párizsban is.  
A következő fotókon egy kis ízelítőt kaptok a mesés csokoládékból.



Forrás: larnicol.com
Georges Larnicol Bretagne-ban született és hűséges maradt szülőföldjéhez. A mai napig a központja Melgvenben található. Gyermekkora óta az édességek világában mozgott, ebben nőtt fel. Édesapja cukrász volt, édesanyja pedig eladta a kis üzletükben az édességeket. Georges pedig folyamatosan szülei körül sürgölődött és akaratlanul is beletanult a szakmába. Segített a finomságok árusításában is iskola előtt és után.
A tanulmányai során a matematikát kedvelte, de a mindennapi tanulás mellett elvégezte a cukrász mesterséget is. Úgy gondolta soha nem fog ebben a szakmában dolgozni. Későbbi építészeti tanulmányait gyorsan megszakította azért, hogy feleségével megnyithassa első vállalkozását. Több kitérő, más területen való próbálkozás volt az életében, mielőtt végleg a cukrászatnak szentelte mindennapjait.
1985-ben, 30 évesen jött el a fordulópont, amikor eldöntötte, hogy az édességek világa jelenti neki majd a mindennapi munkát és megnyitotta az első "Boule de neige" cukrászdát. Ekkor elhatározta, hogy ő akar a legjobb cukrászmester lenni. 1993-ban a Meilleur Ouvrier de Francerangos francia elismerést nyert, amivel ő lett az év cukrásza. A következő lépcsőfok Párizs meghódítása volt számára. 
A cukrászmester számára fontos, hogy minőségi termékeket kínáljon, de ezek még elérhetőek legyenek mindenki számára. 


A csokoládék mellett tipikus breton édességeket is kínál. Az egyik leghíresebb a kouign amann. Egy helyi pékmester alkotta meg a bretagne-i Douarnenez nevű városkában a 19. század derekán ezt az édességet. Az eredeti kouign amann egy egyszerű, rusztikus péksütemény, amelynek alapját egy élesztőből, lisztből, sóból és vízből készülő, tömörebb kenyértészta jelenti, a hosszan kelesztett tészta rétegei közé pedig sózott vajat tesznek (bőségesen), és gazdagon megszórják cukorral. Manapság igen minden évben versenyt rendeznek és a legjobb kouign amann készítője elviheti a vándordíjat. Mi is vásároltunk egyet ebből az édességből. Csak forró sütőben meg kellett melegíteni és már fogyaszthattuk is. Páratlanul finom és nem hiányzik belőle a vaj!😊



Meg kell említeni, hogy a fenti sütemény mini változata a kouignettes. Azonos teljesen a kouign amann tésztájával, de a cukrászmester áfonyával, csokoládéval, pisztáciával... és még sok-sok más finomsággal is ízesíti a tésztát. 
Természetesen található az üzletben macaron, habcsók, sós karamella üvegekbe zárva vagy éppen kockánként lecsomagolva és a bejárattal  szemben még torchettét is vásárolhattunk.




Maga az üzlet igen látványos. Nagyon tetszett, hogy nem igazi cukrászda és nem is csupán csokoládébolt. Mindent megnézhetett az ember, valódi különleges breton édességek is a kosárba kerülhettek. Georges Larnicol nem csak Párizst "vette be" minőségi desszertjeivel és édességszobraival, hanem ma már 35 üzletet nyitott egész Franciaországban.
Akármerre jártok az országban és ha lehetőségetek adódik, akkor látogassatok meg egy üzletet és kóstoljatok a breton finomságokból.



 

Cím: 
Bordeaux
1 cours de l'Intendance
33000 Bordeaux


Web: https://larnicol.com/




Népszerű bejegyzések