Aranygaluska muffinok


Szeretem a hagyományos finomságokat, de mégis egy kis csavart tettem a dologba és máris kellemesen és kényelmesen falatozható aranygaluskát kaptam! A recept régi jól bevált kelt tészta alapom, amit csak ehhez a desszerthez használok hosszú évek óta. Mellé pedig egy finom gulyáslevest készítettem, de természetesen ott is volt egy kis huncutság! :-)


Hozzávalók 12 db aranygaluska muffinhoz:

A tésztához: 
50 dkg liszt
3 db tojássárgája
10 dkg vaj vagy margarin
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg cukor
csipet só

A szóráshoz: 
15 dkg vaj
15 dkg darált dió
15 dkg kristálycukor

A sodóhoz:
3 db tojássárgája
3 ek. liszt
6 dl tej
3 ek. cukor
2 ek. vaníliás cukor 


  • 2,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 

  • Ezután hozzáadjuk az előbbiekhez a lisztet, 3 db tojássárgáját, 10 dkg puha vajat, az 5 dkg cukrot és egy csipet sót. Sima tésztát dagasztunk belőle néhány perc alatt. Természetesen géppel könnyebb, de kézzel is szép lesz a végeredmény. 

  • Ezt a tésztát egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig.
  • Ezután egy kicsit újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 1,5 - 2 cm vastag tésztát nyújtunk. 

  • Egy kicsi pogácsaszaggatót (kb. 3 cm.) használtam most, de egy sima pohár is megteszi. Lisztbe mártjuk a szaggatónkat és félköröket (holdacskákat) vágunk ki a tésztából. 

  • Ha jó minőségű a sütőformánk, akkor nem kell kivajazni a formát, de ha úgy érzitek, hogy már nem éppen a régi a tapadásmentes bevontat, akkor olvasztott vajjal kenjétek ki mindegyiket!  

  • Ahogy a tészta szaggatásával és a forma kikenésével megvagyunk, akkor elkezdhetjük a rétegezést. Egy réteg kivágott tésztát a forma aljába teszünk, megkenjük alaposan olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral és őrölt dióval, majd újra rétegezzük. A forma mélysége határozza meg, hogy kétszer vagy háromszor tudjuk ezt ismételni. A rétegek közé mindig kenni kell vajat is és végül a tetejét is lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral, mint ahogyan a képen is látható.
  •  Ezután már csak a sütés marad hátra. Előmelegített sütőben kb. 200 °C-on aranybarnára sütjük a tésztát. Ez a sütés erősségétől függően 40-50 perc lesz. 

  • Tálalhatjuk az aranygaluska muffinokat lekvárral, de vanília sodóval az autentikus! Nem szeretem túlcifrázni a sodót. A cukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Csomómentesre alapot készítünk. Tudjátok a jól bevált tippem erre, hogy botmixerrel keverem össze és egy darabka csomó sem lesz a végén. Ízlés szerint növelhetitek vagy éppen csökkenthetitek a cukor mennyiségét. Én őrölt vaníliát is teszek még a sodóba, azért olyan apró fekete pöttyös.

  • Ezután közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a sodót, amíg a fakanalat be nem vonja és nem folyik le róla.

  • Mártásos kancsóba töltjük a sodót és a puha, meleg aranygaluska mellé kínáljuk.




További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések