Vargányás szarvashúsgombóc leves


Mi más lenne az év első receptje, mint egy vadétel. Keresztszüleimmel ebédeltünk együtt karácsonykor. Szerettem volna meglepni őket valami fantasztikus étellel. Így született nyitásként ez a leves. 

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 6 személyre a leveshez:

25 dkg sárgarépa
25 dkg zeller
25 dkg csiperke
10 dkg vargánya
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 ek. tárkony
só ízlés szerint 
3 liter víz
2 dl tejszín
3 ek. liszt
1 db egész citrom leve

A húsgombóchoz: 
30 dkg darált szarvaslapocka
4 gerezd fokhagyma
1 tk. só 
1/2 tk. őrölt fekete bors 
10 dkg vargánya
1 db tojás 
1 ek. zsemlemorzsa

- A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a zeller 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, a vargányát szintén felkockázzuk. A csiperkét körülbelül fél centiméteres vastagságú szeletekre vágjuk, de ezt csak később tesszük a levesbe.

- Egy nagy 5 literes lábasba 2 ek. olívaolajat öntünk és a zöldségeket megpirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk az ételt (első körben 1/2 ek. volt nálunk a mérce). Továbbá tárkonnyal megszórjuk a zöldségeket és felöntjük 3 liter vízzel. Közepes lángon körülbelül 25 percig főzzük.

- Amíg fő a leves, addig a húsgombócokat elkészítjük. A darált szarvashúst összekeverjük 1 tk. sóval, 1/2 ek. őrölt fekete borssal, 10 dkg aprított vargányával, 4 gerezd zúzott fokhagymával. Mindehhez hozzáütünk egy egész tojást és megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. 

- Alaposan összegyúrjuk az egészet és minimum 30 db apró húsgombócot készítünk. Ha bevizezett kézzel formázzátok a gombócokat, akkor sokkal egyenletesebbek lesznek és kevésbé ragadnak majd! 

- 2 dl tejszínt, 3 ek. lisztet és 1 merőkanálnyi levesalapot simára keverünk. Ha csomós lenne véletlenül a habarásunk, akkor elővesszük a jó öreg botmixert és eldolgozzuk vele azokat. Ha sima a keverékünk, akkor a leveshez öntjük folyamatos kevergetés mellett a habarást. 

- Ekkor tesszük bele a levesbe a húsgombócokat és a csiperkeszeleteket. Így főzzük tovább a levest körülbelül 15 percig. 

- Tálalás előtt egy citrom levével pikánsabbá tesszük a levest és ízlés szerint még sóval ízesíthetjük.
  

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések