Csokis - ánizsos hullámok


Elsőre furcsa lesz a második édesség a dobozban, de merjük bevállalni. Egy nagyon régi, szinte lapokra hullott könyvben találtam ezt az édességet. Igaz ott nem ilyen formában és csokoládé nélkül, de nem bántam meg, hogy így döntöttem végül. A sütis dobozba kerülő finomságok méretével, alakjával játszunk bátran. Minél változatosabban néz ki, annál csábítóbb lesz a vendégeknek. 

Hozzávalók 15 db hullámhoz:

7 dkg kristálycukor
1 db egész tojás 
8 dkg liszt
1/2 tk. sütőpor
1/2 tk. őrölt ánizs 
5 dkg étcsokoládé

A cukrot az egész tojással simára kidolgozzuk

Apránként folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és az őrölt ánizst. Bánjunk ezzel a fűszerrel csínján, mert ha "megszalad" véletlenül, akkor ehetetlen lesz a sütink.
Jól formázható tésztát készítünk. Ha túl száraz, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 

A tésztát 15 egyenlő részre osztjuk, majd kb 15 cm hosszú kisujjnyi vékony rudat formázunk belőle. Először az egyik oldalán felfelé kanyarintjuk a tészta végét, majd a másik oldalán lefelé. Kicsit összenyomjuk a végén és máris mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Csupán 10-12 percig sütjük 180 °C-on ezt az édességet. Kemény lesz a végeredmény, itt teljesen igaz, hogy pihentetni kell a süteményt. 

Ha kihűltek az ánizsos hullámok, akkor vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét és a felét belemártjuk. 

Egy rácsra tesszük a kekszeket és hagyjuk a csokoládét megszilárdulni. Végül dobozba kell zárni a kemény édességet és várni kell, hogy megpuhuljon!  



Népszerű bejegyzések