Würstelstandok Bécsben


Bécs és a Würstelstandok (kolbászos standok) elválaszthatatlanok egymástól. A legillusztrisabb helyeken is találhattok egy-egy ínycsiklandozó kolbászkákat árusító helyet legyen az a Stephansdomtól nem messze vagy éppen az Albertina múzeum mellett, az Opera sarkánál. Az utóbbi az egyik legkedveltebb. Würstelstand Bitzinger a neve (https://www.bitzinger-wien.at/ ). A bódé tetején ücsörgő nyúlról mindenki biztosan felismeri, no meg arról, hogy mindig tetemes sor áll előtte. 

Az ilyen street foodokat kedvelem igazán, amelyek szorosan összefonódnak egy ország gasztrokultúrájával, ezek a kolbászkák például igazi emblematikus ételek. Megtalálod az utcán, a boltban, a piacon és még egy luxusszálloda reggeli kínálatában is. Minden társadalmi réteg összefuthat a standok körül! Ezt szó szerint vegyétek. Az öltönyös úriemberektől, a hírességektől, a munkából hazasietőkön át, egészen a szerényebb körülmények között élőkig, a fiataloktól az idősekig.
Bécs ezt is kiválóan tálalja mind a lakóinak, mind pedig a turistáknak méltán híres műemlékei környékén. Gondoljatok bele, ez olyan, mintha az Andrássyn lenne egy igazi lángosos, vagy a Parlamenttől nem messze vehetnénk egy ízletes sajtos-tejfölöst vagy éppen a Halászbástyánál!  

WÜRSTELSTANDOK TÖRTÉNETE RÖVIDEN:

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető alapításuk. A háborúból visszatérő katonáknak próbáltak így állandó keresethez jutni. Akkor még a legtöbb büfé nem állt fix helyen, mozgó kocsikkal hozták-vitték a kolbászkákat. 
Bécs legelső igazi Würstelstandját Leopold Mlynek 1928-ban alapította. A LEO-nál két kerület határán áll és (http://wuerstelstandleo.at) még a mai napig lehet válogatni a finomabbnál finomabb kolbászkákból!



Az ínycsiklandozó kolbászkák mellett a legjobb az, hogy még az éjszaka közepén is útba ejthetünk egy-egy ilyen finomságokkal teli Würstelstandot. Ugyanis este kezdődik meg az igazi nagyüzem és egészen hajnali 4-ig is eltarthat.



Tábla a Nascmarkton található Würstelstandnál
MI A KÍNÁLAT?

Sült kolbász, Käsekrainer vagyis sajtos sült kolbász (a képen is ezt
láthatjátok), hot-dog, Leberkäse (húskenyér), frankfurti vagy más néven bécsi virsli, debreceni. Hozzá pedig kaphatunk  reszelt tormát, kenyeret, mustárt, majonézet, ketchupot kérhetünk. Mindezek mellett pedig üdítőket és söröket is megtalálhatunk a pultnál. Emellett csípős savanyú paprikát, uborkát is kaphatunk. A kínálat szinte mindenütt ugyanaz. 
Egy kis érdekesség: Käsekrainer vagyis a Krainer elnevezés a Monarchia idejéről származik.  Állítólag (még a Monarchia idején) Szlovénia Krajna nevű településéről ered a kolbász receptje, így hozzá a név is.
Az árakról röviden. Itt lehet különbség egyes standok között, de 11 EUR-ból ki lehet hozni ezt a képen látható lakomát két személyre. Természetesen függ,a végösszeg a kiegészítőktől (mustár, savanyúság, kenyér stb.). Egy-egy kolbász ára kb. 2-3 EUR között mozog. 
 

 A bejegyzésben látható Zum goldenen Würstel a Staphansdomtól nem messze található, a Grabenben. Érdemes útba ejteni. A kiszolgálás gyors, a kolbászok kifogástalanok, van hely megállni, beszélgetni, falatozni. De bárhol Bécsben érdemes megállni, kóstolgatni, átélni a bécsi street food által nyújtott gasztronómiai örömöket!



További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések