1 000 Ft-ból 2 személyre - Karalábéleves húsgombóccal és töltött sütőtök



Itt a hónap vége és ha csak egy 1 000 Forintos bankjegyet találsz a pénztárcádban, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzést. Amit garantálok, hogy pontos számokat, mennyiségeket és finom ételeket ajánlok a figyelmetekbe ennyi pénzért. Szeretnék ebből a bejegyzésből hagyományt teremteni és minden hónap utolsó napján meglepni vele benneteket!
Először jöjjön egy kis segítség a bevásárláshoz.

1. IRÁNY A PIAC!Sok-sok árut olcsóbban kaptok meg, mint a nagyobb boltokban és legtöbb esetben frissebbek is. 

2. ÍRJATOK BEVÁSÁRLÓ LISTÁT!
Nem ciki egyáltalán! Rendezett gondolatokkal, pontos célokkal indultok bevásárolni. Kevesebb az esélye, hogy elcsábultok. 

3. ISMERD MEG A KÍNÁLATOT! 
Ne az első árusnál vegyél meg mindent! Szánj rá időt, hogy feltérképezd az összes lehetőséget. Sokszor a bejárathoz közel (vagy a frekventáltabb helyeken) drágábbak a termékek, beljebb pedig picit olcsóbbak. A minőségben pedig nincs különbség! Mind a kettő jó!

4. RAGASZKODJATOK A KÉRT MENNYISÉGHEZ!
Nem szeretem, ha például kérek 50 dkg darált húst/ felvágottat/ sajtot, akkor kapok 75 dkg-ot helyette. Időt szeretnék spórolni a felesleges méregetésekkel. Ez az első. Vetessetek egyszerűen vissza belőle, hisz ti sem fizethettek kevesebbet, mert úgy tartja kedvetek!

5. VÁLOGASSATOK MAGATOK!
Nem szeretem azokat a helyeket, ahol nem magam választhatom ki a zöldségeket, gyümölcsöket. Sok esetben belecsúsztam már, hogy rafináltan hibás vagy kevésbé friss darabokat kaptam.  Ha magam válogatom, akkor nincs felesleges hulladék, nincs kidobásra ítélt zöldség.

BEVÁSÁRLÓLISTA: 
1 kg sütőtök             199 Ft
40 dkg darált hús        400 Ft
1 db karalábé            150 Ft
1 csokor petrezselyem     50 Ft
20 dkg sárgarépa          40 Ft
10 dkg trappista sajt    140 Ft
1 db közepes vöröshagyma  20 Ft
--------------------------------
                         999 Ft 

Bevásárlás ideje 2017.09.29.Budapest

Egy kis tervezéssel végül két fogás született a fenti összegből 2 személyre. 
Néhány összetevőt nem számoltam, mert szinte minden háztartásban akad belőle és ezért nem veszünk meg külön egy egészet. Ha pedig sót, őrölt borsot és például olajat mégis vásárolni kell, akkor a fenti összeget kb. 500 Ft-tal növeli, amelyből hosszú távra tetemes adag marad. 

AMI VAN OTTHON: víz, só, bors, valamilyen zsiradék (olaj, vaj, zsír...)                                                 

 

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 2 személyre: 

1 db karalábé
20 dkg sárgarépa (nekem 2 db volt)
10 dkg ízesített darált sertéshús a tök töltelékéből
1/3 csokor petrezselyem
őrölt fekete bors
1 ek. olívaolaj/ étolaj/ vaj/ zsír... 
1,2 dl víz




A sárgarépát és a karalábét megpucoljuk és azonos darabokra felkockázzuk. A petrezselyem csokrot három részre felosztjuk. Az elsőt felaprítjuk a leveshez

Egy edénybe 1 ek. étolajat öntünk, felforrósítjuk és a zöldségeket egy kicsit megpirítjuk benne. Ez csupán néhány perc. 

Ízlés szerinte megsózzuk a levest és a felaprított petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. Esetünkben 1/2 tk. sót használtam.

Felöntjük a zöldségeket vízzel és így főzzük 20 percig.  

Ekkor a sütőtök összekevert töltelékéből kiveszünk 10 dkg ízesített darált húst. 6 kicsi gombócot formázunk belőle és a levesben 10 perc alatt kifőzzük. 

Tálaláskor megszórjuk egy kevés frissen aprított petrezselyemmel a levest. 

TIPP: 
Ha van otthon elfekvő levestészta, akkor gazdagítsuk bátran vele a levesünket. Egy maréknyi bőven elegendő!



Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 személyre:

1 kg sütőtök
30 dkg ízesített darált sertéshús
1 db vöröshagyma
1/3 csokor petrezselyem
só 
őrölt fekete bors
10 dkg trappista sajt 






A sütőtököt kettévágjuk és kikaparjuk a magjait. Egy tűzálló tepsibe helyezzük a zöldségeket. Én tömzsi, nem túl hosszú tököt választottam. Jobb tölteni.

Bekeverjük a darált húst. Ebből veszünk ki majd 6 kicsi gombócnyit a leveshez. 1/3 csokor petrezselymet felaprítunk, hozzá egy közepes fej vöröshagymát megtisztítunk és apróra vágunk. Ezeket a húshoz adjuk.  1/2 tk. sóval és 1/4 tk. őrölt fekete borssal ízesítjük az előbbieket. Alaposan összekeverjük. Természetesen a fűszerezést ízlés szerint alakítsuk ki. 

A húst a tökbe töltjük és sütőben közepes fokozaton ( gázsütő kb. 4-es fokozat, villanysütő kb. 160°C sütő teljesítményétől függően)40 percig sütjük. Ha gyorsítani szeretnénk a sütési időn, akkor fedjük le a tököket akár alufóliával vagy tegyük egy fedeles sütőedénybe. 

Az utolsó 10 percben tesszük rá a reszelt sajtot a töltött tökökre. Maximumra vesszük a sütő fokozatát és 5-10 perc alatt rápirítjuk a sajtot. 

Tálaláskor az utolsó 1/3 adag friss petrezselymet felaprítjuk és a levesre és a sült, töltött tökre elosztva megszórjuk azokat.

TIPP: Ha van otthon egy kis rizs, akkor főzzetek a töltelékbe vagy gazdagítsátok egy kis füstölt sonkával vagy gombával a keveréket.
Próbáljátok ki bátran ezeket a recepteket! 
Jó étvágyat kívánok hozzájuk! 


További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések