Peskesi, az igazi autentikus krétai gasztronómia


Ha Kréta szigetén csak és kizárólag csak egy éttermet lehetne kipróbálni, akkor mindenképpen a Peskesi lenne az. Persze ennél többet vettünk szemügyre, de ez a hely kiemelkedik mind közül.
Éppen az aktuális OLIVE görög gasztromagazinban volt a 2017. év 100 legjobb éttermének a listája és láss csodát... Egész Görögországot tekintve a Peskesi az előkelő 32. helyet foglalja el a százas listán. Az ország autentikus ízeket képviselő éttermei között pedig a 6. helyet tudhatja a magáénak. Mindezek mellett az étterem kialakítása és berendezése “Restaurant & Bar Design Awards” design díjat is kapott. A TOP 10 európai étterem közé kerültek látványos belső terükkel abszolút teljesen jogosan.
Az utóbbin már meg sem lepődöm. A színekkel kicsit a tengert idézik, a berendezéssel akár egy hagyományos krétai házba szeretnének kalauzolni a hely megálmodói.
Három fő részből áll a hely. Egy teraszból, egy belső nagy vendégtérből és egy oldalsó "sikátor" szerű kis utcácskából asztalokkal. 
A belső tér


A terasz
Az étterem neve a Heraklionban született híres Nikos Kazantzakis író és filozófus Jelentés Greconak című műve alapján született. Itt elhangzott mondatok inspirálták a hely megálmodóit. Az étterem célja, hogy megismertesse az igazi krétai gasztronómiát mind a görög, mind pedig a világ bármely pontjáról ideérkezőkkel! Nagy hangsúlyt fektetnek a szezonális és helyi alapanyagokra az étlap megtervezésekor.

Nem csak tudatosan építették föl az éttermet a tulajdonosok, hanem egy 6 hektáros farmon gazdálkodnak Hersonissos közelében. 2003-ban fektették le a farm alapjait. Megtervezték a veteményest, hagyományos technikákat részesítették előnyben és a vegyszereket próbálják a mai napig száműzni vagy minimalizálni.Így az alapanyagok egy része ellenőrzött körülmények közül kerül az étterembe. Több, mint 25 fajta zöldséget és gyümölcsöt termesztenek manapság a kertben.  
Fontos a  csapat számára a folyamatos tanulás. Rég elfeledett krétai ételekre, az autentikus konyhára fókuszálnak és mindig ezek alapján frissítenek az étlapjukon. Sok-sok gasztronómiai tudást, ételötletet régi irodalmi művekből ismertek meg. Úgy tartják, hogy a világ legegészségesebb étrendje a krétai. 

Bevallom ilyet ritkán látok. 13 órára nyitásra mentünk az étterembe. 13:10-kor már telt ház volt szó szerint. Görögök, turisták vegyesen. Bámulatos varázsa van a helynek és csak úgy vonzza az embereket.Ez már egy nagyon jó előjel volt. Most pedig ismerkedjünk meg közelről a kiváló krétai ételekkel a Peskesiben. Állandó étlapról válogathatnak az éhes vendégek. Van vega étel és van Krétára jól jellemző kecske, birka hús. A napi ajánlatot pedig külön lapon hozzák ki. A tulajdonosok azt mondják, hogy a mai kínálat 10 év kitartó tanulásának és kutatásának eredménye. Igazán maximalisták és nagyon jól csinálják. Minden ideérkező rögtön kap egy kenyérválogatást dobozban, minőségi olívaolajat, ízesített joghurtot és egy üveg vizet. Mindezt térítésmentesen és a legnagyobb szeretettel. 



A vízre szeretném külön felhívni a figyelmet. Szerintem itthon is bátran bevezethetnénk. 1 literes üvegben tisztított vizet kap a vendég. Tiszteld a Földet és magadat! Ez a szlogen található az üvegen és a műanyag mellőzésére hívja fel a figyelmet.


A két főfogást emelem ki.  Az első kecskehús volt vadcikóriával márványból faragott tányéron. A hús leomlott a csontról, a vadcikóriának kicsit kesernyés íze volt, viszont az összhatás zseniálisan ízletes.
A másik fogás pedig papírban sült kecskegida volt joghurttal és sajttal sütve, no meg egy kis sült krumplival. Két fogás között vacilláltam és mintha belelátott volna a fejembe a pincér, így ezt a fogást ajánlotta. Tökéletesen omlós és ízletes volt. Több adagnyit is bármikor elfalatoztam volna belőle.
Az étkezés végén kaptunk egy kis desszertet is. Barackpüré volt tejszínhabbal és morzsával. Egyszerűen zseniális volt! Minimális hozzávalókból maximális finomság!

Távozás előtt még egy pohár rakival örvendeztettek meg bennünket. A mostani krétai utunk során szinte minden étteremben az étkezés végén kaptunk egy pohárkával. Törkölyből készített, ánizsmaggal ízesített 40-50%-os alkoholos ital. Mindenhol egy kicsit másképpen készítik. Szóval az étkezést egy pohárka itallal zártuk.



Nagyon boldog vagyok, hogy felfedezhettük ezt az éttermet. 
A vendéglátásban nem volt semmi megjátszott. Szívből jött, valóban kíváncsiak voltak a véleményünkre az ételről. A hely hangulata igazán magával ragadó, az ételek pedig fantasztikusak.  



CÍM:
Kapetan Haralampi 6-8, Heraklion, Crete 71202, Greece
 
WEB: http://peskesicrete.gr/en/

NYITVA TARTÁS: 
Hétfőtől vasárnapig 13:00-tól 02:00-ig


Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések