Kréta az asztalon - 5 étel, amit feltétlenül meg kell kóstolnod!


 A következő bejegyzés igen szubjektív lesz, de én ezeket az ételek, mindenképpen ajánlom a figyelmetekbe, ha Kréta szigetére visz az utatok. Természetesen ezen a szigeten is ehettek kiváló muszakát, szuflakit, dolmadest, gyrost, görög salátát, fetát és más helyi autentikus ételt. Ne éljetek az új ízektől. Igazi egészséges gasztronómiai kalandban lesz részetek.

Egy étkezés a legtöbb helyen úgy zajlik le, hogy az előétellel nyitnak, ami lehet saláta, sült tintahal, a krétai dakos (krumpli, paradicsom, feta vagy ebben az esetben csiga. Igen jól olvassátok, csiga rozmaringgal, olívaolajjal, ecettel. Nem gondoltam, hogy ennyire mennyei lesz a végeredmény, de számomra igazi befutó lett. Bármikor rendelnék belőle.

1. CSIGA 




Tovább folytatva az étkezést a főételre kerül a sor. Ha csak egyet lehetne választani, akkor a kecskehúsból készült főételekre voksoljatok. Egyszerűen fantasztikusak, omlósak, ízletesek. Mi kóstoltunk papírban sült kecskehúst joghurttal,fetával és az alábbi képen látható szaftos, fűszeres kecskehúst mezei katánggal.

2. KECSKEHÚS

Ha édességet választotok, akkor a grízes tejpitét phyllotészta között sütve, fahéjjal és porcukorral ajánlom a figyelmetekbe. A KIRKOR-ban Heraklion városában található a legjobb ebből a desszertből. Persze ettem ebből a változatból igazi művészi tálalásút is.

3. BOUGATSA


Az étkezések végén általában friss gyümölcsöt kap a vendég. Ez lehet dinnye, szőlő, füge vagy éppen banán. És meg is érkeztünk a következő finomsághoz! A maliai banán egyedülálló Kréta szigetén. A tengerparton fóliasátrakban termesztik a hagyományostól eltérő banánokat. Ezek kisebbek és sokkal édesebbek, mint az itthon kapható társaik.

4. Maliai banán



Az étkezés végén még a gyümölcs mellett sajt is kerülhet az asztalra. A Kefalotyri az igazán nagy kedvenc számunkra. Ez egy kemény, érlelt sajt. Eredetileg juhtejből és/vagy kecsketejből készül, de létezik tehéntejes változata is. Görögországban és Cipruson készítik. A felhasznált tejtől függően változhat a színe a fehértől a sárgáig.

5. Kefalotyri sajt

+1 RAKI

Az étkezés végén szinte mindenhol a ház rakijából kapnak a vendégek. Itt bővebben olvashattok róla: https://kretasziget.hu/index.php/kreta-informaciok/kreta-etkezes-gasztronomia-gorog-konyha/raki-kreta 



Népszerű bejegyzések