Borkonyha


A Borkonyhát gasztrokörökben nem kell senkinek sem bemutatni. Kiváló kreatív ízek, kedves vendéglátás, kiváló ár-érték arány, remek csapat, egy Michelin csillag és számtalan más díj. Mindez ehhez az egy belvárosi bisztróhoz köthető. Többször ettünk már a pazar ételekből, de most sikerült először még fotózgatnom is (de most is csak egy telefonnal :-)). Látogassatok el velem most és teszteljük le együtt a nyári étlapot. Előtte röviden bemutatom Nektek az étterem történetét.

BORKONYHA
Horváth Tamás, Kalocsai Zoltán, Sárközi Ákos

Három férfi, akik a Borkonyha megálmodásával és kivitelezésével történelmet írtak a hazai és külföldi gasztrovilágban.
"A Borkonyha története 2010 januárjáig nyúlik vissza. A két tulajdonos, Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán akkor döntötte el, hogy bisztrót nyit. Ismerték egymást, egy gimnáziumba jártak, később mindketten a Mágnáskertben dolgoztak pincérként. Már a kezdetekkor tudták, hogy Sárközi Ákossal akarnak dolgozni. Ismerték őt, Bicsár Attila tanítványaként, souschef dolgozott az Alabárdos Étteremben. Látták dolgozni, versenyezni, és megengedték neki, hogy úgy rendezze be a bisztró konyháját, ahogyan szeretné. Ehhez, persze, szükség volt némi induló tőkére, de amikor feltörték a malacperselyt, nem volt benne elég pénz. Perényi Zoltán, a Mágnáskert törzsvendége sietett a segítségükre, aki azóta is business angelként (üzleti befektetőként) segíti a Borkonyha munkáját. A bisztró 2010. decemberben 23-án nyitott." (Forrás: https://vasarnapihirek.hu) 
A nyitás után nem egészen 4 évvel később (2014-ben)elnyerték a Michelin csillagot. 





Kenyérvariációk, izgalmas tintahal tintás változat is volt a kosárban
Szombat dél lévén pillanatok alatt szinte telt házzal üzemelt a Borkonyha. Nem meglepő, de a nyüzsgés elől a jól bevált oldalsó két helyre el lehet húzódni, ha valakit nem zavar, hogy ott jönnek-mennek a felszolgálandó ételekkel. Nekem a nyugodt beszélgetés többet ér, ezért abszolút favorit ez a kis zug. 

Nem csak a finom falatok miatt kedves számomra a bisztró, hanem a lazasága, könnyedsége miatt is. Nincs kőbe vésett szabály, turisták tömkelege jött be például póló-rövid nadrág kombinációban. Nem szorítja elvárások közé például dress code az embereket és az enteriőr is letisztul, egyszerű, nincs felesleges sallang. Bevallom a budapesti éttermektől szándékosan távol tartom magam, de vannak kivételek és a Borkonyha is egy ilyen hely. Ha belegondolok, hogy a banknegyedben dolgoztam évekig és ott volt tőlem a Borkonyha néhány méterre... Szerintem a fizetésemért bérletet váltottam volna! :-)  

 Van az a hely, ahol nincs egyszerűen mire felhívni a figyelmet. Tökéletes.
A pincér jött, bemutatta az aktuális ételeket, a táblán lévő ajánlatokat. Nem tukmált, nem erőszakoskodott, profin ismertette a napi kínálatot, bármilyen kérdésünk volt örömmel válaszolt.

Így esett a választásunk a következőkre: nyúl rillette zöldalma relishsel, kolbászmorzsával és marhanyelv "lasagne" cékla variációkkal. Zseniális ízek, ötletes tálalás.
Az én főételem egy szarvasgerinc volt földmogyoró morzsával, apró pogácsákkal. Fecó pedig Angus bélszínre tette le a voksát, amely mellé tök és édeskömény került. Fantasztikus ízek, kiváló tálalásban.



Az étkezés végéről nem maradhat el a desszert sem. Kefir, málna kapor variáció és fűszeres meggy kávéval volt a két kiválasztott. A desszert pazar, friss, üdítő volt a kapor fagyival, morzsával és a málna variációkkal. A fűszeres meggy kávéval pedig egy kicsit fanyarabb, nem túl édes ízvilágot képvisel, amely szint világklasszis volt. Ezzel a nyári menüvel egyszerűen nem lehet melléfogni. Egyik ámulatból a másikba esik az ember és csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni.








Végül, ha szeretnétek egy kiváló helyet felfedezni, akkor látogassatok el a következő címre:

CÍM:
Budapest, 1051, Sas u. 3, 1051 Magyarország

WEB:
 http://www.borkonyha.hu/

FOGLALÁS: 
+36 1 266 0835

NYITVA TARTÁS
Hétfőtől szombatig 12-24 h-ig 
Figyelem!  16 és 18 óra között a konyha zárva tart, de finom borokat sajtokat, salátákat, pástétomokat felszolgálnak ebben az időszakban is

Félreértések elkerülése végett ez a cikk nem PR cikk. A számlát magam fizettem és az étterembe nem meghívásra érkeztem! 

Népszerű bejegyzések