2017. május 5., péntek

Quinoa


Szeretem, hogy egyre több különlegességgel találkozok az üzletekben, piacokon. Természetesen a quinoa (ejtsd:kinoá) már jó néhány éve kapható hazánkban, de mégis kevesen ismerik. 
Én a rizst szerettem volna helyettesíteni valamivel, így találtam rá ezekre az apró magocskákra. 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI  
A növény magjait használjuk fel főzésre. Levelei is fogyaszthatók, de hazánkban ilyet nem lehet kapni. 

SZÁRMAZÁS
Dél-Amerikából származik. Bolívia és Peru az őshazája. Innen kapjuk mi is natúr vagy puffasztott magokat.

LEÍRÁS
A mustármag nagyságú magok akár a 180 cm magas növény tetején nőnek. A hazánkban is termesztett cirokra hasonlít. Parajjal és céklával rokonságban állnak. A disznóparéjfélék családjába tartozik.

ÉRDEKESSÉG
Dél-Amerikában 6000 éve fogyasztják. Az inkák a "Magok Anyjának" tartották ezeket az apróságokat. 

TÁPÉRTÉKE
A legfontosabb, hogy gluténmentes a quinoa. "Álgabonaként" is említik, hisz összetételében hasonló.Teljes értékű fehérjeforrások az apró magocskák. Tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.
A kalóriatartalma 100 grammban 120 kalória, ebből a szénhidrát 21 gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm.

FELHASZNÁLÁS
A rizs helyettesítésére használják a leggyakrabban. Főzés előtt le kell öblíteni, mert különben keserű lehet. Főzés előtt érdemes egy kicsit megpirítani. Kissé diós íze lesz a végeredménynek. Pirítás után kétszeres mennyiségű vízzel kell felönteni és így 15-20 percig kell addig főzni, amíg a víz el nem fő és a szemek meg nem puhulnak.

BESZERZÉS

Piacokon, nagyobb üzletekben dobozos vagy kimérős változatban lehet kapni. Száraz helyen,lezárva kell tárolni.

KONYHAI ÖTLETEK

Teljesen azonos a rizs felhasználásával. Kiváló köret. Zöldségekkel kombinálva készülhet belőle saláta is, de akár rakott kelben is megállja a helyét a rizst kiváltva.