Hátszín Steakhouse pácban



Egy kis grillezést terveztünk mára, de "sajnos" az időjárás közbeszólt. Viszont nem keseredtem el, hisz van egy jó kis öntött vas grillserpenyőm. A grillezés adta plusz íz most egy kicsit hiányozni fog, de ez a pác valami mennyei. Ajánlom figyelmetekbe leginkább marhahúshoz.

Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítési idő: Pácolás minimum 1 óra, sütés és pihentetés maximum 15 perc

2 db 25 dkg-os marhahátszín szelet

50 ml Worcestershire szósz
25 ml szójaszósz
50 ml olívaolaj
2 ek. mustár
3 ek. barna cukor
3 ek. paradicsomsűrítmény
1 ek. aprított snidling

Tálaláshoz: Fleur de sel grande só

Amikor a bécsi versenyen vettem részt bevallom megkérdezte tőlem István, hogy ismerem-e a hússütéshez kapcsolódó hőfokokat. A hőfokokat nem ismertem, csak a körülbelüli sütési időket. De a döntő után beleástam magam ebbe a témába és elhatároztam, hogy beszerzek egy jó húshőmérőt is. Most megosztom veletek az általam tapasztalt sütési időket és hőmérsékleteket. A hőmérsékletet a hús vastagságának közepéig beleszúrt hőmérővel állapítjuk meg. Természetesen minden esetben függ a hús vastagságától és minőségétől is a sütési idő. 

Rare/véres: 52°C  2 perc oldalanként 
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C  3-4 perc oldalanként 
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként


A Worchestershire szószt, a szójaszószt, az olívaolajat, a mustárt, a barna cukrot, a paradicsomsűrítményt és az aprított snidlinget  alaposan összekeverjük egy egynemű, sima páccá. 
Hús a pácban :-)

Ebbe forgatjuk a húsokat és lefedve legalább egy órát így pácoljuk, de az a legjobb, ha lehetőségünk van egy éjszakát állni hagyni a steakeket a pácban. 

Majd jöhet a sütés. Alaposan felforrósítjuk a serpenyőt. Ez ezt jelenti, hogy ha a tenyerünket a forró edény fölé tartjuk kb. 5 cm-es magasságban, akkor a felfelé áramló hő miatt csupán 4-5 másodpercig tudjuk ott tartani. A serpenyőt nem olajoztuk ki, a pácban található olívaolajra hagyatkozunk.

Ezután jöhet a sütés a fent megadottak szerint. Én a rózsaszínre vagyis a mediumra sütött változatot kedvelem. Ebben az esetben 3-3 percet süssük oldalanként, majd 5 percet sütés után egy alufóliával lefedett tányéron pihentessük a húst és nagyon enyhén szórjuk rá egy kevés Fleur de sel grande sót.

A tálalás marad már csak hátra. Egy kis grillezett spárgával és sült paradicsommal valódi éttermi fogást készíthetünk otthon!

Népszerű bejegyzések