Gourmet Fesztivál 2017



Mennyei finomságokkal és érdekes bemutatókkal lettünk gazdagabbak az idei Gourmet Fesztiválon. Hibátlan volt a hangulat, kicsit lassítós, jókat beszélgetős, kóstolgatós. Az idén az eper és a mangalica téma köré építették fel az ételek legtöbbjét. Néhány éve kérdezték, hogy mivel lehetne jobbá, érdekesebbé tenni a rendezvényt és akkor kapásból az volt a válaszom, hogy a környező országok szakácsait, éttermeit lenne érdemes górcső alá venni. És tessék az idén ez a kívánságom is valóra vált. 

Egy rövid összefoglalót írok Nektek most a mai délutánunkról. Szubjektív lesz, de arra buzdítok mindenkit, hogy találja meg a kedvenceit. Remek lehetőség ez a rendezvény arra, hogy az ország legjobbjainak főztjét egy helyen kóstolhassa meg bárki. 

A KREATÍV
Kíváncsian vártuk, hogy a Rosenstein vendéglő mivel rukkol elő. Nagyon szeretem az ötletességüket a tradícióval ötvözve. 
Mi most a "Masiniszta álma" névre keresztelt főételt kóstoltuk meg, amely a kanizsai dödölle, a mangalicapofa köré épült. Mellé pedig fatörzsön tálalt flódnit választottunk. A főétel olyannyira ízletes volt, hogy akár egy nagy tányérral el tudtam volna viselni. Sorokban kígyóztak az emberek a házikó előtt! Valahogy érthető! 

A TITKOS BEFUTÓ A veszprémi Villa Medici igazán nagy meglepetést okozott nekünk. Fecóm szemelte ki az ő fogásukat. Mangalicaszűz és „rántott” mangalicapofa-pörkölt dödöllével, uborkasalátával, tejfölhabbal.
A pazar és harmonikus tálalás olyan ízeket rejtett, amely az otthont idézték. Plusz pont, hogy a séf a vendégekre is figyelmet fordított és elmagyarázta a főétel összeállítását.  


AZ ÖRÖK KEDVENC
A Borkonyha Sárközi Ákos vezetésével soha nem okoz csalódást. Egyszerűen egy csoda, amit a tányérra tesznek. 
A mi választásunk a következő kettő volt: Préselt mangalicacsülök savanyított hagymákkal és QR-os eperkavics.
A tanácsom, hogy üljetek le egy közeli asztalhoz és élvezzétek itt készített finomságokat. A hagyma a csülökkel páratlan volt, az eperkavics pedig igen ötletes és friss, ízletes. Holnap még kipróbálhatjátok! :-) 


AZ ÖKO
A zebegényi Natura Hillbe a csodálatos étterem, a páratlan környezet és a szaunából nyíló kilátás miatt múlt év óta el szeretnénk jutni, de a népszerűsége és foglaltsága miatt sajnos még nem kaptunk helyet. Viszont most egy kis betekintést nyertünk a fiatalos, lendületes konyhába és a hotel/étterem ökológiai szemléletű ötleteibe. Néhányat említenék: például a tálaláshoz használt eszközök lebomlanak, ajándékba adott bazsalikommagok és egy kis tasak a cserépnek, melyben az étel volt...
A mangalica bontásai rajz hihetetlenül nagy ötlet. A következőkből állt: Epervelő – Mangalicabontási rajz – Csülökterrine, mangalica-agyvelő, savanyított eper, epertatár


A TOP BEMUTATÓ
Ana Ros, a világ legjobb női séfje címet kapta meg. Nem véletlen. Hihetetlenül inspiráló a története, az alapanyagok szeretete és maga a lénye. Autodidakta módon vált szakáccsá. A férje családi öröksége a Hiša Franko étterem. Ana ennek a konyhafőnöke, a férje pedig sommelier, társ és még annál is több. Saját pincéjükben érlelik a sajtokat, szinte null kilométeren belül szerzik be az alapanyagokat a helyi termelőktől. A Netflix Chef's table sorozatában egy részt Ana Rosnak szenteltek. A neten online ezt megtaláljátok angol nyelven. Egy csoda! Hihetetlen foglaltsággal működik a népszerű étterem manapság, habár 15 évvel ezelőtt igen döcögősen indult az út. 
Két ételt készített el a gasztroszínpadon a szakácsnő. Az egyik egy pénzes pérből, tökmagolajas majonézből és fermentált céklából készült fogás volt, a másik pedig vékonyra szeletelt pacal vadkacsa jus-ban lóbabbal, sajtmorzsával, cukkinivirággal. Páratlan ízélményt kaptunk. Az utóbbi egyszerűen letaglózott, annyira finom volt. Most pedig megosztok a bemutatóról néhány fotót Veletek!   
 

EGY FALTNYI ÉN
Volt szerencsém egy fotós játékban részt venni a The Famous Grouse szervezésében. Bekerültem a 20 döntős közé, így a standjuknál az én vadkacsacombjaim is helyet kaptak. Egy picit így minden nap ott vagyok a Gourmet Fesztiválon.


ÉS MINDEN MÁS NÉHÁNY FOTÓBAN...

Népszerű bejegyzések