2017. március 13., hétfő

Darázsfészek

 

 Ez a sütemény még Nagymamám receptjei közül való. Hagyományos, semmi fényűzés és mégis finom.  Valaki több kókusszal készíti, valaki lágyabbra hagyja. A mi változatunk most ilyen lett. Ízre mennyei

Hozzávalók kb. 30 db csigához

Elkészítési idő: 60 perc 

Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
0,5 dl tej
1 dkg élesztő
1 ek. cukor
 
3 tojássárgája


Töltelék
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék

A margarint és a lisztet elmorzsoljuk. 

Az élesztőt egy csipet cukorral és tejjel felfuttatjuk. 

A tojássárgájákat külön választjuk a fehérjétől. A tojássárgájákat, a cukrot, a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk az elmorzsolt liszthez és sima tésztát gyúrunk belőle. 

30 percet pihentetjük a tésztát majd lisztezett deszkán két vékony lapot nyújtunk belőle. 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a kókuszreszeléket és a porcukrot. 

A kinyújtott lapokra rákenjük a fenti kókuszos tölteléket, majd feltekerjük az egészet. 

Éles késsel ujjnyi vastag csigákat vágunk. Én szeretem, ha nem túl pufók egy-egy csiga, így akár egy falatként megeheti az ember. 

Már csak a sütés marad hátra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk a csigákat (ujjnyi helyet hagyunk két darab között).

Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

TIPP: Egy műanyag dobozban lefedve akár egy hétig is eláll.