Őszi túra Tokajban



Ha külföldön jár az ember és beszélget a helyiekkel, akkor óhatatlanul szó esik a gasztronómiáról és a kiváló magyar borokról. Szinte nincs olyan ember, akinek ne ugrana be rögtön Tokaj és az innen származó méltán híres, édes, aranyló tokaji aszú. Ezen a vidéken tettünk most egy kellemes sétát! Itt minden a borról szól! Sajnos a késő őszi időpont miatt igen kevés pincét találtunk nyitva, de így sem kellett búslakodni és borba fojtani bánatunkat. 😀 

A felfedezőút közben érdemes minden falat, kiírást alaposan szemügyre venni, mert hihetetlen történeteket, anekdotákat ismerhetünk meg. Ha még az út elején egy kis segítségre lenne szükségünk, akkor irány a legközelebbi Tourinform iroda. Roppant kedvesek és segítőkészek. Ellátják az embert tanácsokkal, térképpel.
 
 Tokaj-hegyaljai Borvidékről röviden:
A borvidék 87 km hosszúságban és 4 km szélességben kb. 5500 hektár területen fekszik. 
Mindez 28 település határában található. Csak az itt készült mustból lehet bort előállítani. Mást a térségbe nem lehet behozni. 
A növények jól tűrik itt a szárazságot, mivel gyökereik igen mélyre tudnak a barna erdőtalajba hatolni, amelyek tele vannak ásványi anyagokkal a régi vulkáni működés maradékaként. 
A közel 1900 napos óra és a kb. 550 mm csapadék a következő szőlőfajtáknak kedveznek ezen a területen: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő. 



Remek parkolóhelyet találva nyakunkba vettük a városkát és elindultunk a pincék felé. Számtalan bort árusító üzletet találtunk. Emellett boros édességek közül is bőséggel válogathattunk.Ha jó kádárt keresünk arra is találunk számtalan ötletet.

Bámulatos látványt nyújtanak hol a felújított, hol pedig ütött-kopott történeteket mesélni tudó pinceajtók.




Mint már említettem, az utcákon számtalan történelmi érdekesség "hever". Legyen szó Petőfi 1844-ben írott verséről vagy éppen az 1690-es évektől Tokajban élő görög kereskedőkről. Járjatok nyitott szemmel.


Mivel igen csekély pince várta ezen a borongós, őszi napon a vendégeket, így a Tourinform iroda javaslatára a Hímesudvar borászata felé vettük az irányt. Nem csak személyesen érdemes ellátogatni hozzájuk, hanem a kiválóan összerakott weboldalukon is számtalan információval leszünk gazdagabbak. A túra végén nem is bántuk, hogy a Hímesudvarba vitt az utunk. 

Érdemes először a régi épületet szemügyre venni. A Várhelyi család 1983-ban talál rá a több, mint 500 esztendős régi épületre Tokaj belvárosában. Eredetileg Szapolyai János vadászháznak építette. Az évek során szépen felújították az épületet és ma már a gyerekek üzemeltetik. 


3 hektáron gazdálkodik a család. Az aránylag kis terület egy különleges és nagy-nagy odafigyeléssel 
végzett termelést takar. Nincs felesleges vegyszerezés, nincs káros rovarirtó szer. Késői szüretelés során a lehető legjobb minőségű bor előállításán munkálkodnak évről évre. 
Borászati filozófiájuk a következő: jó alapanyag, kiváló zempléni tölgyfából készült hordók, tisztaság és pontosság. 
Péter végigvitt a pincéjükön, beszélt a termelésről, a borokról számunka, egyszerű laikusoknak is érthető nyelven. Érdekes kis túra volt. Örömmel várnak mindenkit itt egy pohárka borra vagy éppen bárki vásárolhat a finomabbnál finomabb fehérborokból. 


Az udvar egyébként nagyon hangulatos. El tudom képzelni, milyen jó lehet egy napsütötte őszi délután a hűs fák árnyékában ízlelgetni a finomabbnál finomabb borokat. A bejárat mellett pedig a régi, ütött-kopott prés bámulatos. 
Mi néhány üveg Hímesudvar sárgamuskotállyal és szamorodnival gazdagabban tértünk haza. A saját borok mellett igazán széles repertoárral várják a vásárlókat a Tokaji Borecetmanufaktúra termékeiből. Velem egy áfonyás-ibolyás változat jött haza, mely tökéletesen jól illik majd a vadételekhez, salátákhoz. 

Utólag némi kiegészítést is hozok Nektek. 2017. márciusában a Hímesudvar megnyitotta Borállomás néven borüzletét. A pincészettől csupán 200 méterre található boltban 12 hegyaljai pincészet borait, kiegészítőket, lekvárokat, szörpöket és boreceteket kínálnak!  Emellett a webshopjukból is rendelhettek borokat, borválogatásokat a pincészet által biztosított garanciával. Ilyet nem sok helyen kaptok az országban! :-) 
Amikor Tokaj felé visz ismét az utunk, akkor biztosan teszünk egy kellemes hangulatú sétát a városban és bekukkantunk néhány pincészethez is.


Népszerű bejegyzések