Gyere velem a Pancs Gasztro Placcra!


Idény nyáron egy hangulatos termelői piac nyitotta meg kapuit a budapesti Tűzoltó utcában az Élesztőház udvarában. Igazi kis különlegesség a fővárosi piacok, vásárcsarnokok, termelői vásárok forgatagában.
A helyszín Budapest 9. kerületében található belső udvar. Időpont pedig egy napsütéses vasárnap reggel. Ballag az ember az utcán a házak között és egyszer csak kósza gitárdallamra, vidám zsivajra és az orrunknál fogva megragadó illatokra leszünk figyelmesek. Nincs mese, be kell térni! :-)

A fővárosban árusító termelők olyan izgalmas szeletkéjét találjuk a téglafalak között, amely egy igazi kulináris kalandozást ígér! A befelé vezető szűkebb úton gyerekekkel érkező családok, az asztaloknál reggeliző fiatalok, tereferélő felnőttek nyugodtan élvezik a hely különleges miliőjét. Általánosságban elmondható, hogy a portékáikat kínálók roppant kedvesek, beszédesek és mindenhol egy kis kóstolóval is megörvendeztetik a vásárlót.

A kicsi alapterület meghatározza a hely légkörét. Családias, barátságos. Pont jó! Nem taposnak az emberek egymás lábára, nincs tülekedés. Valóban élményvásárlást kap az ember. 
Bevallom mindenkit felsorolhatnék a kiváló minőségű termékeikkel, de most a személyes kedvenceimet osztom meg Veletek!


Az első két asztalkára azonnal felfigyeltünk Fecómmal. 
Bal oldalon Audrey & Henry francia édességei csábítottak el bennünket. Egy kis párizsi nosztalgia kerített hatalmába. Csokoládés és vaníliás choux-t (ejtsd: su), hadseregből válogattunk. Nincs mit hozzátenni, mennyeiek. Kövessétek Madame Choux  oldalon is, hogy mikor és hol csemegézhettek ezekből a desszertekből! 

Jobbra tekintve pedig a hazai kézműves pékforradalom oszlopos tagját Szabadfi Szabolcsot, a Panificio il Basilico alapítójá és bámulatos pékáruit pillantottuk meg. Személyes kedvencem a diós-mazsolás kenyér, de egy európai körutazást is beújíthatunk az asztalon sorakozó finomságokból : kolbászkrémes perec magyarosan, tökmagos zsemle osztrák indíttatásra, bagett francia módra vagy cibatta olaszosan... Hosszasan sorolhatnám még, de inkább arra buzdítalak benneteket, hogy próbáljátok ki ti is. Válogassatok, kóstolgassatok, vigyetek ezekből haza egy-egy darabot. Otthon pedig a kenyeret megvágva élvezzétek a valódi roppanó héjú kenyér ízét.


Ha pedig a kenyérhez szeretnénk egy kis vajastésztába csomagolt pástétomot, vagy csirkemáj parfét akkor irány az Alemitta standja. Az utóbbi kettőből szinte kötelező vásárolni, annyira ízletesek. A híres fekete lábú csirkéből itt igen kedvező áron vásárolhatunk, továbbá azoknak is kedveskednek, akik nem szeretnék húslevesfőzéssel eltölteni a vasárnapot. Igazán nagy ötlet egy-egy adag húslevest zöldségekkel, hússal üvegbe rakni és így árulni. Akár otthoni ízekre vágyó egyetemisták, akár egyedül élők, de még akár a családosok is bátran a kosarukba rakhatják.


Mivel a mi otthonunkban ha kolbászból lenne a kerítés, az is kevés lenne a férjem szerint, így külön örültünk a jászberényi Kiss Húsműhely különleges kolbászainak. Vargányás, medvehagymás, tökmagos... Nem a klasszikus vonal, de a kolbászrajongók díjazzák. 

Zöldségből is akad minőségi kínálat, sőt friss fűszernövényekből is válogathatunk. Egészséges édességekben sincs hiány. Sajtok, krémek, szörpök, mézek, tojás... Minden ami szem-szájnak ingere. Ha pedig nem műanyag zacskókba rejtenénk például a hagymát, burgonyát takaros kis vászonzsákokat is vásárolhatunk itt. Én a különlegességekre tettem le most a voksomat. Ezekből pedig igazán nincs hiány. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kis kirándulást a fővárosi Pancs Gasztro Placcon.






Elérhetőség: 
Cím: Budapest, Tűzoltó u. 22, 1094 Magyarország
Nyitva: Vasárnap 9-14 h 







Végül pedig egy kis összefoglaló a színes - ízes kavalkádról: 


Népszerű bejegyzések