A híres bécsi Demel cukrászda


Ha valaki igazi luxuscukrászdát szeretne meglátogatni, akkor nem kell Párizsig repülni. Elegendő csak a szomszédos Ausztriába, pontosabban a bécsi Kohlmarktra egy kiruccanást tenni. A világhírű Demel cukrászdát 1786-ban alapították. A vendégek a mai napig a gyönyörű rokokó stílusú szalonban kóstolgathatják Sissi kedvenc süteményét, a macskanyelvet vagy a Demel féle Sacher tortát.
Ludwig Dehne tette le a cukrászda alapkövetit, amikor Bécsben telepedett le és élelmiszer kereskedelemmel kezdett foglalkozni. A jól működő cukrászdát az első tulajdonos eladta a Christoph Demelnek 1857-ben. A mai nevét Ch. Demel's Söhne 1867-ben kapta a cukrászda. Hamar a bécsi arisztokrácia kedvelt találkozóhelyévé vált az elegáns hely.





A Kohlmarkt 14. szám alatt, Bécs egyik leghíresebb vásárlóutcáján találjuk a híres udvari cukrászatot. Fagylaltok, sütemények, csokoládéból készült édességek, cukorkák mellett még finom szendvicseket is kaphatunk itt, mivel 2002-től már catering szolgáltatással és éttermi étkeztetéssel is foglalkozik a több száz esztendő cukrászda. Érdemes előre foglalni asztalt, ha bent szeretnék ücsörögni, de a teraszon is találhatunk egy kevés helyet. A kirakatok dekorációját mindenképpen vegyétek szemügyre, ha már itt jártok. Egyszerűen bámulatos! Egy nagyon átlagos hétköznap fürtökben lógnak itt a helyiek vagy éppen a kíváncsi turisták.


Az üzletbe belépve varázslatos látvány fogadja a vásárlókat. Pazar csillárok, márványburkolat és régi tálalószekrények. Egy igazi időutazás. Akár a császárné is beléphetne ide :-).
Hagyományos édességek sora áll katonás rendben a pultokban. Itt nem találni "science fiction" desszerteket, de annál inkább a tradicionális nyalánkságokat. Átlagosan egy szelet sütemény 4,5 EUR-t kóstál, de hibátlan frissességet és kifinomult ízeket kap a vásárló.





Az első pár lépéskor a fenti látvány letaglózza a éhes vendéget. Ha egy kicsit jobbra fordulunk, akkor pedig az előre elkészített tortákból, csokoládékból, cukorkákból válogathatunk az impozáns szalonban.



Már Ferenc József császár és Sissi császárné is itt készült édességeket fogyasztott. Például az ibolyafagylalt vagy a kandírozott ibolya csak innen került a császárné asztalára.

Mindezek mellett számtalan híres édességből vásárolhatunk. Akár a macskanyelv, akár a pralinék, cukorkák mind-mind stílusos csomagolásban várják az édességre vágyó vendégeket. 

Bizonyos tortákat (lásd Sacher) stílusosan fadobozban, papírba csomagolva, masnival átkötve vásárolhatják meg a betérők!


A cukrászda középős részében találjuk a hideg ételeket egy kellemes reggelihez például. Lásd a képen a szendvicseket, a salátákat, krémeket, töltött szeleteket. Néhány finom falat, egy újság az aktuális hírekkel, egy jó kávé és már indulhat is a nap.


A szerencsés vendégek a cukrászda hátsó részében foglalhatnak helyet egy kellemes beszélgetésre vagy néhány szelet sütemény elfogyasztására. Emellett egy üvegablakon keresztül láthatjuk, hogy éppen a műhelyben dolgoznak a cukrászok vagy éppen egy-két mutatós tortával is találkozhatunk!


Az egyik leghíresebb itt kapható sütemény a Sacher-torta, amely csupán annyiban különbözik az eredetitől, hogy a lekvárt közvetlenül a bevonat alá teszik.

"A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye. Egyfajta csokoládétorta, amely két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládé-bevonat borítja. A híres monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike. Korabeli nevezetes sütemények még a dobostorta és az Esterházy-torta.



Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a városi legenda szerint 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít. A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát. A felek peren kívüli megegyezése alapján a bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” védjegy.
A jelentős felvevőpiacnak köszönhetően a „sütiháború” ma már a múlté. A torta értékesítésére Cafe Sacher néven bolthálózat működik és jelentős mennyiséget szállítanak Ausztrián kívüli üzletekbe is. A Demel Kávéház is készít „Demel’s Sachertorte” néven tortát és természetesen más cukrászdákban is megtalálható az osztrákok nemzeti büszkesége, valamint házilag otthon is elkészíthető. A két legnagyobb osztrák forgalmazó közel félmillió darab Sacher-tortát értékesít évente. A torta népszerűsége mai napig töretlen, és már napja is van, amelyet december 5-én tartanak."
Forrás: Wikipédia


Elérhetőségek:
K.U. K HOFZUCKERBÄCKER
CH. DEMEL' S SÖHNE GmbH
Kohlmarkt 14
A-1010 Wien

Tel. +43 (1) 535 1717– 0
wien@demel.com
Nyitva: 
Hétfőtől vasárnapig 09.00 - 19.00 
Web:http://www.demel.at

Népszerű bejegyzések