Ételek a dobozból - Ételszállítás rövid története




Az utóbbi időben munka, lövészet, vadásztanfolyam, otthon között ingáztam. Főzni nem sok időm marad így, ezért gyakori volt egy-egy ételfutár cég megjelenése az ajtónkban.
Szinte már mindannyiunkkal előfordult, hogy egy fáradt nap után nem volt kedvünk főzni. Ilyenkor vagy beugrik az ember egy étterembe, kifőzdébe, hamburgereshez... és dobozba csomagolva hazaviszi a fáradtságmentes finomságot vagy interneten/telefonon leadjuk a rendelésünket egy erre specializálódott cégnek és 1 órán belül már élvezhetjük is finom ízeket. De hogyan alakult ki ez a rendszer? Vagy maga az ételszállítás története? Ez megtudhatjátok ebből a bejegyzésből.

Ha ételrendelés, akkor a legtöbb embernek pizza, olasz tészták, hamburgerek jutnak az eszükbe. Ennél azért szélesebb spektrumon mozog a választható ételek fajtája. Nemzetek konyhája (lásd susi, indiai, görög, kínai...).

Itthon az egyik legismertebb ételrendelő oldal a Netpincér. Itt összegyűjtötték a legtöbb olyan éttermet, akik a finom falatokat házhoz is viszik.
A Netpincér rövid története:Online ételrendelési portál. Célja, hogy összegyűjtse a házhoz szállítást kínáló éttermeket és a rendelők számára minél egyszerűbbé tegye az ételrendelést.
A NetPincér.hu-t 1999-ben kollégiumi vállalkozásként indította el Csontos Zoltán és Perger Péter. Kezdetben Magyarországon indult el a szolgáltatás, majd 2003-tól Európa több országában is megjelentek. Jelenleg Magyarországon és Ausztriában – NetKellner.at – működtetnek weboldalt. Az online kereskedelem piacán egykor úttörőnek számító vállalkozás mára piacvezetővé vált Magyarországon.
2014. decemberében jelentették be, hogy a Foodpanda felvásárolta a NetPincért, több más Közép- és Délkelet-Európában működő ételszállítási céggel egyetemben. A vállalat mérleg szerinti eredménye 2,6 millió forintra esett vissza, ami több, mint 90 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

De hogyan is alakult ki az ételszállítás? Más országokban hogyan működik ez?

Például indiai városokban, főleg Mumbaiban elterjedt módszer a futárok az otthoniak friss főztjét szállítják minden nap a dolgozó embereknek. Ez a szokás a brit fennhatóság idején terjedt el. Az itt élő európaiak inkább ették a szakácsnőjük által készített ételt, mint a helyi furcsaságokat.

Vagy ott a második világháború után indult brit program, a Meals on Wheels (azaz koszt keréken), ahol önkéntesek főztek szegény vagy főzni képtelen beteg embereknek, hogy aztán az ételt kisteherautóval eljuttassák a város több pontján élő embereknek.

Az első európai hely, akik valóban üzleti vállalkozásként kezelte az éltelek házhoz szállítását Madrid legrégebbi étterme, az 1839 óta működő Lhardy volt. Az étterem vállalta 1885-től, hogy közkedvelt főztjüket eljuttatják elegáns szállodákba és hírességek részére.

Ha pedig olasz vizekre evezünk, akkor a pizzakészítésről is szót kell ejteni. Az első pizzáz Raffaele Esposito készítette nápolyi éttermében 1889-ben az akkori olasz király Savoyai Umbertó és felesége, Margit királynő kérésére. A királynő mindenképpen szerette volna megkóstolni a híres nápolyi ételt, de az idejébe nem fért bele az éttermi látogatás. Ezért megrendelte és magához kérette. Így született a híres Margherita pizza az olasz lobogó színeiben zöld bazsalikommal, fehér mozzarellával és piros paradicsomalappal.

Amerikában már a 19. századtól kérték az ételeket elvitelre a helyi munkások. Az első ételszállítás Los Angelesben a kínai ételeket készítő Kin-Chu Caféból indult el.
De az igazi pizza házhoz szállítás mégis az Egyesült Államokból terjedt el. Az olasz bevándorlók már a 19. század végén nyitottak pizzériát New Yorkban, de az étel csak a második világháború után terjedt el. Az 1950-es évektől egyre több pizzéria kínálta a kiszállítással együtt finom sült tésztáit.
Elsőként mégis Tom Monaghan a Domino's Pizza alapítója gazdagodott gyorsan meg belőle. Neki köszönhetjük magát a papírdoboz kitalálását is sőt azt a marketing fogást is, hogyha 45 perc alatt nem érkezik meg az étel, akkor az étterem állja a számlát.

A papírdobozig úgy jutottak el, hogy az 1800-as évek hajnalán a pékek rézedényekben vitték házhoz a megrendelt portékákat. Később a nagyvárosokban papírba csomagolták a szendvicseket, pizzákat.
A második világháború után, már papírzacskóba egy hullámkartonra rakva adták a pizzaszeleteket. A vékony papírzacskóból távozik a gőz és célba éréskor is friss és finom volt. Ezt a technikát még ma is használják egyes helyeken. A fent említett doboz innen már csak egy ugrásra volt.

Európában is nemsokára a pizza házhoz szállítása népszerű lett. Magyarországon egészen a rendszerváltásig kellett várnunk erre a szolgáltatásra. 1994-ben a Don Pepe lánc indította be a házhoz szállítást itthon.




Népszerű bejegyzések