Vajban sült báránynyak "retek hármassal"


Hamarosan Húsvét! Ha pedig erre az ünnepre készülünk, akkor nem maradhat el az asztalról a bárányhús! De mit jelképez? Erre a kérdésre is választ kaphattok most a recept előtt.

MIÉRT ESZÜNK BÁRÁNYT HÚSVÉTKOR?
Sokan felteszik a kérdést, hogy miként kapcsolódik Húsvét misztériumához a bárány. A nyomok egészen a Bibliáig vezetnek. Több ponton találkozhatunk ezzel a jelképpel.
A húsvéti bárány elsősorban Jézust és áldozatvállalását testesíti meg.
Másodsorban az eredeti zsidó ünnepről az Ószövetségben olvashatunk. Ennek a lényege röviden az, hogy a zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának emlékére rendelte Isten az ünnepet az alábbi rendtartás szerint:
Egy hétig a szabadulás előtt csak kovásztalan kenyeret ehettek a zsidók. A szabadulás napján az egy esztendős bárányt (vagy kecskét) tűzön sütve kellett elkészíteni, tilos volt a nyers és a vízben főtt hús fogyasztása.

Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 2 személyre a húshoz: 

2 db báránynyak
25 dkg vaj
2 ág rozmaring 
2 ág kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
2 db salottahagyma

frissen őrölt bors 

Hozzávalók a körethez: 

2 cs. retek levéllel együtt
2 dkg vaj
10 dkg burgonya
1 szál újhagyma
2 db salottahagyma

bors
retekcsíra





  • A báránynyakat frissen őrült borssal és sóval fűszerezzük és egy magasabb faló tűzálló tálba tesszük. 
  • A hús mellé 2 ág rozmaring, 2 ág kakukkfű, 2 db fokhagyma és 2 db salottahagyma kerül. Az egészet felöntjük annyi olvasztott vajjal, ami elfedi a báránynyakat. Lefedve körülbelül 180 °C-on 2 órán keresztül lassan megsütjük. 
  • Közben elkészítjük a köreteket. Ha tavasz akkor egyértelmű választás a friss retek a zöldségesnél. Most az egyszer ne vetessük le a zöldjét a zöldségnek. Készítsünk belőle inkább egy finom szószt. 
  • A reteklevél főzeléket készítjük el először. 10 dkg burgonyát megtisztítunk, felkarikázunk és egy edénybe tesszük. Hozzá karikákra vágunk salottahagymát, újhagymát és 2 csomag alaposan megmosott reteklevelet.
  • Egy nagy csipet sóval ízesítjük az előbbieket és 2 dkg vajat hozzáadva néhány perc alatt megpároljuk a zöldségeket. Végül 5 dl vízzel felöntjük az edény tartalmát és közepes lángon 30 perc alatt megfőzzük. Tálalás előtt összeturmixoljuk a megfőtt zöldségeket és már kész is a szósz. 
  • A sütőbe egy sütőpapírral kibélelt tepsibe félbe vágott retkeket sorakoztatunk, vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt színes bors keverékkel és kevés sóval. 30 perc alatt megsütjük az ízletes retkeket. 
  • Ha mindennel elkészültünk, akkor a tálalás marad hátra. Az omlós báránynyakat kivesszük a vajból és egy mély tányérba helyezzük. Köré öntjük a meleg reteklevélszószt, a hús tetejére retekcsírát teszünk és megkoronázzuk az egészet sült retekkel. Nagyon egyedi, tavaszi, ünnepi választás! Jó szívvel ajánlom mindenkinek! 





Népszerű bejegyzések