Citromos-kakukkfüves bárányborda és tapenade




Talán a leggyakrabban felszolgált bárányhús a zsenge, ízletes bárányborda, amelyet akár serpenyőben, akár grillen sütve örömmel fogyasztanak az emberek. 
Ez az egész bejegyzés háttere most nem az én érdemem. Fecó alkotott és kreatívkodott.Olyan büszke vagyok rá! Nem csak azért, mert hihetetlenül ízletes, izgalmas ételt alkotott, hanem azért is mert roppant ötletes lett a végeredmény.
Nézzük miből is áll a recept.
 

Elkészítési idő: maximum 30 perc

Hozzávalók a húshoz: 
4 db bárányborda
1 nagy citrom 
8 közepes ág kakukkfű
só, bors
olívaolaj

Hozzávalók a tapenadehoz (olívabogyó pástétom):
10 dkg olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapribogyó
4 evőkanál olívaolaj


bors
1/2 citrom1é
1 ek. mustár
 
 




  • Kezdjük a bordákkal. A húst vékonyan besózzuk, borsozzuk, egy fél citrom héjával és az ágakról lehúzott kakukkfű levelekkel beszórjuk mindkét oldalon! 

  • Forró serpenyőben egy kevés olívaolajon oldalanként maximum 2-2 percig sütjük a bordákat. 

  • Amint elkészülnek a sült húsok félretesszük és egy kicsit lefedve pihentetjük azokat.

TAPENADE
A tapenade tulajdonképpen olajbogyókrém vagy pástétom. Olívabogyóból készül kapribogyó és olívaolaj felhasználásával. A dél-francia provance-i tapeno szó kapribogyót jelent. Több száz éve készítik már a franciák, és a világon mindenfelé kezd elterjedni. Marseille-i kaviárnak is hívják, Franciaországban készen is sok helyen kapható, de legjobbak a piaci olívás standokon árusítottak. ( Ezt meg is kóstolhattam a Le Cordon Bleuben! :-))
Forrás:http://www.mindmegette.hu/tapenade-olivarajongoknak-43175
 

  • Készítsük el a tapenadot. Mi egy speciális változatot készítettünk a saját ízlésünk szerint. Az alap változat az olívabogyó, kapri és olívaolaj. 
  • Az olívabogyót, a kaprit, a mustárt, az olívaolajat, a citrom levét, egy kevés sót és borsot ízlés szerint egy magasabb falú edénybe töltünk. 
  • Egy botmixer segítségével összepürésítjük, kicsit durvább, darabosabb állagúra hagyjuk az így kapott krémet azonnal felhasználhatjuk. Fecóm most a bárányborda mellé tálalta. Tökéletes összhangban voltak az ételek. Még egy kis plusz ízt adhatunk a húsnak, ha a jó idő beköszöntével faszén felett grillezzük meg ezeket a finomságokat! 





Népszerű bejegyzések