Tepertő



Szeretitek a tepertőt? Nincs is jobb annál, mit egy kis friss ropogós tepertő puha kenyérrel és egy kis savanyúsággal. Disznóvágás után gyakori vendég a kamránkban. Ledarálva pedig egy tuti befutó réteges tepertős pogácsát  is készíthetünk belőle! De nézzük meg, hogy hogyan is jutunk el a ropogós tepertőig.  

Hozzávalók: sertésszalonna és háj + türelem :-) 

Először is a szalonnatáblákról leszedjük a bőrt! Ha kicsit nehezen válnának el egymástól, akkor ököllel jó erősen megcsapkodjuk. Ezeket a bőrdarabokat általában elrakjuk kocsonyához vagy az abálóba. De azért hagyunk olyat is, amelyen rajtamarad, így lesz mit ropogtatni. Szinte az összes hústól megfosztjuk a szalonnákat.

Majd következő lépésben felkockázzuk közel azonos darabokra a szalonnákat, hogy egyenletesen együtt süljenek meg. Zománcozott bödönbe hideg helyre tesszük a sütésig a felvágott szalonnát.



Mi a háj kisütésével kezdjük az egész folyamatot. Ebből nyert zsírba öntjük a felkockázott tepertőnek valót. Lassú, folyamatosan azonos erősségű tűzön elkezdjük sütni az üstben lévő alkatrészeket! :-) 
Közben egy nagy fakanállal meg-megmozgatjuk a szalonna darabokat. 
Addig sütjük, amíg szép pirosas-barnás színt nem kapnak és tiszta zsír nem marad hátra. Ekkor szűrővel az összes tepertőt kiszedjük, lecsepegtetjük, majd a zsírt bödönökbe öntjük. Az üst alján maradt csörmőt pedig kidobjuk. Van, aki ezt a töredéket leszűri és ledarálja, de mi inkább a kisült tepertőből darálunk tepertős pogácsához vagy tepertőkrémhez alapanyagot.
A sütés utolsó periódusában nagyon oda kell figyelni a tepertőre, mert könnyen kiszáradhat, a zsír pedig megbarnulhat. 

Népszerű bejegyzések