Szarvasgulyás erdei gombával


Egy egyszerű gulyásleves is lehet különleges. Csak az alapanyagokban kell egy picit variálni. Beköszöntött az ősz, így némi gomba és vadhús könnyebben kerül az asztalra. Szarvashúsból, vargányából és egy kis rókagombából rotyogott tartalmas leves a fazékban.
Tudtátok, hogy a vadhúsok nem csak ízletesek, hanem számtalan más pozitívummal is rendelkeznek?  Mivel ezek az állatok folyamatos mozgásban vannak, friss hajtásokkal, zöldekkel táplálkoznak a vadak húsa zsírban szegény, ásványokban gazdag minőségi fehérjeforrás. Itt nincs gyors nevelés, súlygyarapodást okozó mesterséges szerek. Mindent elrendez a természet.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: 

30 dkg szarvascomb
20 dkg vargánya
10 dkg rókagomba
20 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. őrölt paprika
1,5 tk. só (ízlés szerint)
1 db babérlevél
2 db borókabogyó
1 ek. sertészsír
2,5-3 liter víz

  • Előkészítjük az alapanyagokat. A szarvascombot felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra. A vargányát mérettől függően felnegyedeljük, a rókagombát egészben hagyjuk. A krumplit, zellert és a sárgarépát megtisztítjuk. Az előbbieket felkockázzuk, az utóbbit karikára vágjuk. 
  • Egy lábasba belerakjuk a felkockázott húst és a zsírt. 3-4 perc alatt közepes lángon kicsit megpároljuk a szarvast. Hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, zellert. A tűzről lehúzva hozzákeverjük az őrölt paprikát a gulyásalaphoz, sózzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, borókabogyót és a babérlevelet végül felöntjük vízzel. 
  • Közepes lángon kb. 30 percig főzzük a levest, majd ekkor adjuk hozzá a gombát. További 15-20 percet hagyjuk a tűzön a gulyást. 
  • Forrón tálaljuk a levest. Könnyű lezárásként áfonyás palacsintát készítettem hozzá most. Ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét a szarvasgulyás egy takaros kis cipóban tálalva.

Népszerű bejegyzések