Hullámtér vendéglő - Mártély



 Mártély. Életem egyik meghatározó helyszíne. Itt boronált össze az élet Fecómmal, de számtalan kedves élmény köt ide. Gimis gyalogos kirándulások, nyári munkák, barátokkal csónakázások, gólyatábor, háztetőkig érő árvizek, a mártélyi kavalkádok, a vízi esküvők, egy hideg "bambi" Hédinél vagy az a milliónyi szúnyog, amit alig győztünk hajkurászni egy-egy esősebb időszak után. A Tisza ezen holtága kellemes kikapcsolódást nyújt a környékbelieknek. Sokan kijönnek egyet biciklizni,
horgászni, strandolni, művészek alkotni festeni, írni vagy csak úgy sétálni. Fecóval még télen is kerülünk olykor itt egy nagy kört. Béke és nyugalom szigete. Vendéglátóhelyekben nem nagyon bővelkedik a part! De mégis érdemes igen sok felkiáltójellel említést tenni a Hullámtér vendéglőről. 

A nyarunk nem úgy alakult, ahogy elterveztük, így csak egy kis mártélyi sétát rögtönöztünk a házassági évfordulónkon. A parton sétálva élő zeneszó csábította be az embereket a gyönyörű kilátással rendelkező teraszos vendéglőbe. Tipikusan az a hely, ahová a finom ételért megy az ember és nem "a puccos díszletért". Néhány éve építették egy masszívabb teraszt a régi helyére és mozgáskorlátozottak számára is kialakítottak külön bejáratot. Ez azért dicséretes, mert sok-sok vendéglátóhely nem is gondol ilyesmire.


Már 1992-ben megnyitotta kapuit a vendéglő. Igazi találkahely. A tulajdonos gyakran maga fogja az asztalra kerülő halat. A hozzávalók többségét pedig próbálja minél közelebbi termelőktől beszerezni. Így lesz igazán ízletes minden étel és így készül igazán nagy szeretettel. Egy baráti hangvételű régi interjút olvashattok a Tudatos vásárló oldalon Katona István tulajdonossal. 
Itt megtisztelik a vendéget, szívvel alkotnak az alapanyagból és ehhez adnak egy jókora Csongrád megyei vendégszeretetet. 

Beültünk egy nyugodtabb éppen szabad asztalhoz. Fiatal párok, idősebb baráti társaságok, apák fiaikkal betértek néhány finom falatra vagy éppen egy hűsítő rozéra. 

Rendeltünk! Természetesen valami halat. Egy halászlevet és harcsát másodikként. A mellettünk ülő asztalhoz egy nagy adagnyi haltepertőt hoztak ki. Mit is mondjak, ellenállhatatlan volt. Így abból is kértünk. Külön ki kell emelnem, hogy két fiatal pincér szolgálta ki ebédidőben a folyamatosan cserélődő vendégeket és hihetetlenül profin, szakmájuk mestereként bántak a betérőkkel. Tudták a megfelelő szabályokat, hogy merről kell leszedni, italt tölteni még akkor is, ha hely szűkében voltunk. Bocsánat, de nívósnak mondott helyeken ezzel is akadt már gondom. Itt pedig a kedvesség, a mosoly és az ügyes vendégkezelés egyben volt. Köszönöm!




Hihetetlen adagokkal kényeztettek el bennünket. Haltepertővel nyitottuk az étkezést. Egyik kedvencem a hal hasának alsó részéből készült, paprikás lisztbe forgatott forró zsiradékban kisütött előétel. Soha nem okoz csalódást! Mindig ízletes! A halészlé passzírozott volt, majdnem olyan mint otthon. Friss halból, jó alapanyagokból semmi utóízzel. Bocsánat, de annyira belefeledkeztem az ízletes levesbe, hogy menet közben jutott eszembe a fotó. De legalább látjátok, hogy mennyire tartalmas volt.
Főételként harcsa került a tányérra. Az enyém egy hamis sulyommártással (tejmártás mandulával) készült roston sült hal volt, a másik pedig harcsapaprikás kapros-túrós galuskával



TUDJÁTOK MI AZ A SULYOM? 

Sulyom (Kép forrása: http://erdokostolo.blogspot.hu)
Évelő vízinövény, melynek termésének a belseje a gesztenyéhez hasonlít. "Az Alföldön a sulyom (Trapa natans) termése pótolja a gesztenyét, amelyet sokfelé vízigesztenyének neveznek. Ez az Európában, nyugat-Ázsiában és Afrika északi részén elterjedt vízinövény nagyon korán magára vonta a gyűjtögető ember figyelmét, s már a neolit óta fontos eledele. Magyar neve is arra mutat, hogy a magyarság régóta ismeri és termését sokra tartotta. Közép-európai bronzkori telepeken néhol olyan mennyiségben találták, hogy joggal tekintették ama kor burgonyájának"..." Mivel védett növény a sulyom, így csak és kizárólag engedéllyel gyűjthető bizonyos mennyiségben.
Sulyom mártás elkészítését egy régi receptkönyvben olvastam:
A sulymot megfőzzük vízben kemény héjával együtt 45 perc alatt.
Majd kettévágjuk a kemény termést és a belsejében található kemény belét kikaparjuk, majd ledaráljuk.
Fehér mártást készítünk és a végén keverjük hozzá a darált sulyom belsejét!
Mi is a sulyom? Olvassatok bővebben róla az Erdőkóstoló blogon: http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/08/sulyom-martas-kostolo.html



A terasz és az onnan nyíló kilátás

A bejegyzést röviden összegezve ha nyugodt helyre, kedves fogadtatás és finom halételekre vágytok, akkor tervezzetek be egy hangulatos mártélyi túrát. Egy esti fotóval búcsúzom! :-)


Cím: 6636 Mártély Tiszapart Korhány sor, üdülőterület
Facebook: https://www.facebook.com/hullamter.vendeglo?fref=ts
Árak: Barátságos, átlagos árak nagy adagok. Például filézett pontyhallé 1750 Ft. Tetemes ízletes adag adag puha kenyérrel tálalva.  Harcsa "sulyom" mártással 2300 Ft. 



Népszerű bejegyzések