Pannon Flavours – Gasztrotúrák a horvát és magyar határ mentén


Néhány héttel ezelőtt egy tartalmas gasztrotúrára invitáltalak benneteket horvát és magyar Baranyába. A Tenkes Csárda romantikus vidéki bája és kiváló konyhája azonnal lenyűgözött. Majd Villány pincéi és ízletes borai kényeztettek bennünket, szőlőnedűt kedvelőket. Utunk során a határmenti horvát vidéken igazi különlegességeket fedezhettünk fel, ilyen például a Kormorán étterem és a Kollár Pincészet. Zárásként pedig egy szederkényi farm és a hozzá kapcsolódó pécsi Jókai Bisztró került terítékre. Egy közös ponton találkozott az összes hely. Mind elhivatott a magas minőségű helyi termékek iránt és tudásuk legjavával kínálják nekünk, gasztorturistáknak. 

Röviden körvonalaztam Nektek egy Európai Unió által támogatott együttműködést. Ez a Pannon Flavours névre hallgató összefogás, mely keretein belül a dél-dunántúli és az országhatár mentén élő horvát termelőket és vendéglátóhelyeket tömörítenek egy csoportba. A cél a gasztroturizmus fellendítése ezeken a területeken, továbbá a helyi termelők és a vendéglátóhelyek szoros együttműködésének kialakítása.
 
A magyar, horvát és angol nyelven elkészült igényes weboldalon 
(http://pannonflavours.org/ mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő információt. 4 gasztroútvonalat állítottak össze a projekt munkatársai nekünk, így megismerhetjük a Baranya és horvát oldalról az Eszék-Baranya megye környékén található termelőket és produktumaikat, továbbá a projekthez csatlakozó vendéglátóhelyeket. Mindez egy Magyarország és Horvátország közötti határokon átnyúló együttműködési program keretében, IPA pályázati támogatással jött létre.


Mindegyik útvonal konkrét tematika köré épül:


Az Aktív Gasztronómia ösvénye a leginkább kézzelfogható mindközül, ugyanis Pécset és testvérvárosát, Eszéket összekötő zöld útvonal mentén alakították ki. A kerékpárút hazai része 19 km-nyi földes és 23 km-nyi betonúttal rendelkezik, teljes hosszában pedig 88 km-en keresztül vezeti a kirándulni vágyókat. A legtöbben kerékpáron teszik meg az utat, miközben 14 különféle helyi specialitásokkal szolgáló vendéglő mellet haladnak végig.


A Vadregényes Ízekben szereplő termelők és vendéglők specialitása a vadételek elkészítése. A legtöbbjük olyannyira friss alapanyagokból készítik fogásaikat, hogy az utcáról betérve nem is igen lesz mit feltálalniuk számunkra. Pár nappal az érkezésünk előtt szükséges feléjük jelezni szándékunkat, hogy még idejében beszerezhessék a vadakat a közeli erdőkből.


Végül a Természet Ízeit követve többnyire növényi alapanyagokból készülő specialitásokkal találkozhatunk. Megkóstolhatunk különleges gazvacsorákat, ehető virágokból készült fogásokat, klasszikus házi lekvárokat, szörpöket. Természetesen ebben az útvonalba bekerült termelők is készítenek húsárukat és tejtermékeket, persze kizárólag hagyományos módszerekkel, így óvva saját és környezetünk egészségét egyaránt.



A projekt célja: a termelők és éttermek tájékoztatása a kezdeményezésről, felmérésük (adatrögzítés, engedélyek, termékek és szolgáltatások alkalmassága, stb.), másrészt az összefogás népszerűsítése: weboldal készült, amelyen keresztül vásárolhatnak is az érdeklődők, marketingeszközök gyártása, amelyek magát a termelőt segítik, illetve sajtónyilvánosság, hogy mindez a széles közönséghez is eljusson.
A héten érdemes lesz követni a blogot. Néhány receptet megsúgtak nekünk vendéglátóink!

 
 

Népszerű bejegyzések