Kovászos uborka





 Kovászos uborka egyedülálló finomság ebben a hőségben. A családunkban hihetetlenül jól készítik. Külön sztorik keringenek arról, hogy Bácsikámmal akart mindig mindenki cserélni a munkahelyén, amikor kovászos uborkát vitt az ebédhez, mert az övé igazán ízletes és roppanós volt. 
Nem győzök eleget készíteni, hogy Fecóm is nagy rajongója. Így most megosztom Veletek a mi változatunkat. 

 




Hozzávalók egy darab 5 literes üveghez:

Kb. 3 kg. uborka 
1 nagy csokor kapor
5 gerezd fokhagyma
kb. 4 liter víz
2 szelet kenyér (lehetőleg kovászos)
2 ek. só 










Az uborka vásárlásakor figyeljünk oda, hogy közel azonos méretűeket válasszunk és lehetőleg az egyenesebb fajtából, hogy könnyebben tudjuk az üvegbe rakni. 

Az uborkákat megmossuk, levágjuk mindkét végét a zöldségeknek és bevágjuk ellentétesen hosszában mindkét oldalon. Így nem esik szét, de mégis átjárja az uborka belsejét minden üvegben lévő íz. 

Egy tiszta üvegbe állítva szorosan egymás mellé sorakoztatjuk az uborkákat. Ezt kétszer-háromszor megismételjük az uborka hosszától függően. A kaprot közben a rétegek közé/ mellé eldugjuk és beleszórunk elfelezett fokhagymagerezdeket is. 

Végül két szelet kenyeret szorosan az uborkák tetejére rakunk. 3-4 liter langyos vízben elkeverünk körülbelül 2 ek. sót és a kenyéren keresztül az üveg tartalmára öntjük. El kell lepnie a sós lének az összes uborkát és a kenyereket. 

Ezután már csak egy napos helyre kell tenni, le kell takarni egy kistányérral és minimum 2-3 napot kell várni, de akár eltarthat 4-5 napig is. Hőmérsékletfüggő, hogy mennyi idő alatt készül el a kovászos uborka. 

Amikor már megfelelőnek érezzük a savanyúságunkat, akkor leszedjük a kenyeret, leszűrjük a levet és kirakjuk az uborkát egy edénybe. Ez mehet is a hűtőbe. A levet elkortyolgathatjuk, de finom levest is készíthetünk belőle az uborkával együtt. Magában, hidegen egy kis szendvicshez, sült húshoz vagy bográcsoshoz elengedhetetlen nyári kiegészítő a kovászos uborka. Lássatok hozzá!
 

Népszerű bejegyzések