Kormorán étterem a híres Kopácsi réten - Barangolás horvát Baranyában

Hal és vad


 „Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!”
Széchenyi Zsigmond 


Hazánk legendás vadászának idézetével indítom a mai bejegyzést, akit élete néhány éve a bellyei járáshoz kötött. Ünnepnapok című könyvében több fejezetet szentel Bellyének és környékének és az elszalasztott "nevezetes,felejthetetlen bellyei szarvasnak".(Bellye, Busás bebellyei borravaló). Végre már nemcsak olvashattam róla, hanem be is tehettem a lábam a szarvasban és halban gazdag területre. A lápos, mocsaras vidéken faágakon pihenő koromfekete kormoránseregre figyeltünk fel Fecóval, így következő állomásunk nevének eredete már nem volt kérdés. A Kormoran étterem országszerte ismert és megbecsült vendéglátóhely. Különlegességei határon innen és túl is ismertek.

  
Fák gyűrűjében, egyedülálló környezetben áll egy fehér-barna épület. Egyszerű, de mégis hívogató. Az étterem a Belje ipari óriás családnak a része. A cég története messzire nyúlik vissza. Az uralkodótól ajándékba kapott bellyei uradalmát Savoyai Jenő 1698-ban kezdte formálni, fejleszteni a dolgos helyiekkel. A XVIII. század eleji nagybirtok jobbágyainak életmódja, tudása és szakértő gazdálkodása az ezredfordulóig eredményezte a hatalmas élelmiszeripari gigász, a Belje létrejöttét. Mezőgazdasága, állattartása és tejipara a régió legjelentősebb ipar-óriásává tette. 
Kis történelmi kitekintő után meg kell állapítanom, hogy az étterem igazán békés, nyugodt környezetben helyezkedik el. Nagy park, játszótér, tágas terasz, méretes szabadtéri főzőhely ideális egy kis kikapcsolódáshoz.


 
Házigazdáink nagyon készültek a fogadásunkra és ez a vendégszeretet végigkísérte az ott töltött időt. Először hátravezettek bennünket a szabadtéri "konyhába". Meséltek az étteremről, a konyháról és a közben készülő ételekről. Bevallom a múlt év óta dédelgettem már azt az álmot, hogy kipróbálom a csiptetős ponytot végül a szerencsés véletlennek és a meghívásnak köszönhetően az idén már meg is kóstolhattam. A rövid ismertető után azonnal beinvitáltak bennünket az étterembe és egy hangulatos vadászteremben foglalhattunk helyet. 


Indításként bellyei fatányérossal kedveskedtek nekünk, melyen mind saját gyártású termék szerepelt. Kulen, kolbász, szalonna, sajt és a díjnyertes ABC krémsajt! Az utóbbiból nem lehetett eleget enni. Sajnos Magyarországon még nem ismerek beszerzési helyet, de ezt orvosolni fogom. Egyszerűen kihagyhatatlan! Más is így van vele! Olyannyira, hogy 2015-ben Brüsszelben elnyerte a Superior Taste Arward három csillagát. Sikeressége egyszerűségében rejlik. Csak tejszín, tej és egy csipet só található benne. Tartósítószer pedig nem. A kulen szintén nagy népszerűségnek örvend Horvátország szerte. A kulen a disznó vakbelébe töltött kolbászhús igazából. Nálunk az Alföldön kispálanyjának nevezik ezt a húsárut. Mi minden évben készítünk otthon. A miénktől fűszerezésben tér el a kulen és abban, hogy 1 hónapon keresztül füstölik, mire elnyeri mélybarna színét.
Belje két sikerterméke Kép forrása:http://www.belje.hr

Az indítás igen ígéretes volt. Vendéglátóink örömmel és nagy nagy büszkeséggel meséltek minőségi alapanyagaikról, történetükről és a mindennapokról. Ha valaki nagy társasággal autentikus horvát ízekre vágyik mindenképpen látogasson el a Kormoránba. Az árak kedvezőek, a minőség kiváló. 
Vacsoránk folytatása a ház specialitásai voltak. Melyek ezek? A kiváló szarvas és marhahúsból készített rézbográcsban főtt csobanac, az izzó fadarabok fölött sülő csiptetős ponty és a baranyai piros arannyal ízesített halászlé. Egyiket sem szabad kihagyni! A csobanac ízletes helyi szarvasból és marhahús keverékéből áll sok-sok vöröshagymával hosszan főzve. Édes és csípős paprikát egyaránt használnak hozzá. Tartalmas, ízletes. 
A csiptetős pontyot már a bejegyzés elején láthattátok sütés közben. Félbevágott hal, melyet fűzfavessző közé tesznek és átszúrják keresztben is. Így sütik meg szabadtűzön. Állítólag a legjobb fa a tüzeléshez a hársfa ennél az ételnél. A sülés befejezte előtt paprika és só keverékével megkenik a halat. Azért is olyan különleges az elkészült hal íze, mert a zsír kicsöpög belőle és beszívja magába a füstös ízt. 
A halászlé igen speciális itt. Ezidáig nem ettem még ehhez hasonló halászlevet, de nem bántam meg, hogy kipróbáltam. Friss halhús, csípős baranyai arany fűszerpaprika, paradicsomlé, vöröshagyma képezi a leves alapját. Bográcsban kb. 40 percig főzik és házi készítésű tésztával tálalják.

 Az ételekhez a bor nem maradhatott el itt sem. Fehér és vörös változat került terítékre. A Vina Belje borok szintén magas minőségben kellő alapossággal készülnek. Mint a palackon is látható díjnyertes borral volt dolgunk ebben az esetben is. Elmesélték nekünk, hogy 600 hektáron művelnek szőlőt. Javasolták nekünk, hogy tegyünk egy túrát a pincészetükben is, mert igazán különleges időutazásban lehet részünk. A Hercegszőllősön található régi pince és kóstolóterem díszbejárata mellett két évszámot festettek fel a falra. Az első 1526, de nem a mohácsi vész emlékét őrzi ez a szám, hanem a pince építésének, pontosabban első említésének dátumát. A másik szám 1697, a pincét építő törökök kiűztetésének éve, amikor is a Savoyai-család birtokába került Baranya jelentős része s megalakult a bellyei grófi uradalom, benne fontos alkotórészként a hercegszőllősi pincészettel (de ide tartozott anno Villány is).
A régi borpince kalandos évszázadokat élt meg. Tartottak benne természetesen leggyakrabban bort, de háborúban lőszert s foglyokat is egyaránt, bár ez utóbbiak bort nemigen kaptak. Az idő s a közelmúlt háborús eseményei egyaránt megviselték az épületet, s a privatizáció során sem a legjobb kezekbe került. Amikor a legutóbbi tulajdonosváltás megtörtént, az új tulajdonosok a teljes felújítás, átalakítás és minőségi fejlesztés útja mellett tették le voksukat.

Az évszázados pincét hónapokon át, kizárólag kézi munkával renoválták, több száz új hordóval helyettesítették az elöregedett példányokat s egyben megkezdték egy vadonatúj borászati üzem építését, amelyet 2011 szeptemberében avattak fel. Az új borászat (Közép-Európa legmodernebb technológiájával) közvetlenül a szőlősorok tövében épült fel.

A Vina Belje minden nap nyitva áll a látogatók előtt, érdemes végigautózni a 8 kilométeres „borúton”, a szőlősorok között, majd megpihenni a kilátónál, s csak ezután leereszkedni a borpince mélyére, bejárni a szinteket s végül az ízléssel formált kóstolóteremben lekontrollálni, milyen borok is teremnek a Báni-hegyen.
Forrás:http://www.baranyazoldut.eu/szolgaltato/beljei-borospincek/


Nem borzolom tovább a kedélyeket ezekkel a finom falatokkal. Egyszer mindenképpen el kell látogatni ide az embernek. Zárásként ABC sajtból, sárgarépás tésztából és karamellöntetből álló desszertet kaptunk. Ebből még sokszor és nagyon sokat el tudnék falatozni. Saját alapanyagokból készült sütemény az étlapon a  legjobb döntés volt! Köszönjük a kedves vendéglátást és a finom ételeket! 



Elérhezőségek:
Cím:Kopácsi rét, Podunavlje bb, 31327 Bilje
Web:http://www.belje.hr/djelatnosti/restoran_kormoran.asp
Telefonszám: +385 31 753 099

Hasznos link a bellyei járásról, kulturális, építészeti és gasztronómiai értékeiről magyarul is: http://www.tzo-bilje.hr/hu/ 

Látogassatok el a Kormorán étterembe, kóstoljátok meg specialitásaikat, majd tegyetek egy kellemes sétát a Kopácsi rét fahídjain! Nem fogjátok megbánni!

Népszerű bejegyzések