Házi csokipuding eperrel és kakaóbab grillázzsal


Mit kezdjünk egy kis kimaradt dugi csokival? Már ha marad ilyesmi! :-) Készítsünk házi csokipudingot! Krémes, ínycsiklandozó és bármilyen idénygyümölccsel feldobható. Ha pedig csatos üvegbe rakjuk ezt a desszertet, akkor akár egy piknikre is magunkkal vihetjük! Huhhhh, de finom! 


Hozzávalók 2 kehelyhez/üveghez: 
15 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is megfelel, ami éppen otthon akad)
1 ek. kakaó
1 db tojássárgája
5 dkg kristálycukor
csipet só 
5 dl tej
1 ek. étkezési keményítő

Tálalás opcionális. Esetemben a következő: 
8 szem eper
2 dkg kakaóbab
2 ek. kristálycukor


A csokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött. Egy nagyobb edénybe vizet öntünk és fölé egy kisebbet helyezünk, de nem érhet a vízbe a kisebb edény alja. Alacsony lángos, nem lobogó víz fölött folyamatosan kevergetve az összetört csokoládét megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről a folyós csokoládét. 

Gyorsan belekeverjük a cukrot, sót, kakaót, étkezési keményítőt  és végül a tojássárgáját. Sima alapot keverünk a fentiekből. 

A tejjel felöntjük és csomómentesre keverjük. Feltesszük alacsony fokozaton a tűzre a híg pudingalapot és folyamatos kavargatás közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és bugyogni nem kezd. 

Ekkor tiszta kelyhekbe vagy csatos üvegbe töltjük a pudingunkat és hűtőbe tesszük minimum 1-2 órára. 

Tálalás előtt az epreket megmossunk és felnegyedeljük a csokipuding tetejére. 

Praliné Zsuzsi oldaláról tanultam a kakaóbab grillázs elkészítését.
Zseniális! Fagyira, sütire, pohárkrémekre rakva díszítésként mennyei. Durvára törtem mozsárban 2 dkg kakaóbabot (melyet a Rózsavölgyi Csokoládé üzletében vettem. A cukrot karamellizálni kell először, majd beleszórjuk az összetört kakaóbabot és egy zsírpapírra öntve hagyjuk kihűlni. Végül sodrófával vagy mozsárba rakva durvára törjük a grillázst. Az eperre szórjuk a grillázst és máris tálalhatjuk!

Népszerű bejegyzések