Oregánós rántott pacal fokhagymás mártogatóssal


Tegnapi receptem egy ínycsiklandozó töltött-rántott pacal volt. A külseje alapján igazán remek fogadtatásban részesült. Remélem sokan kipróbáljátok! Kellemesen csalódtok a végeredményben. Mivel nem dobok el semmit, így a pacal formázásakor keletkező nyesedékeket szépen felcsíkoztam és fűszeres kis falatkákat készítettem.

 Hozzávalók a pacal főzéséhez: 
30 dkg pacal
5 dkg sárgarépa
2 dkg zeller
2 dkg fehérrépa
2 dkg kelkáposzta
1/2 csokor petrezselyem
2 liter víz
1/2 ek. só
3 szem bors

Hozzávalók a sütéshez:

3 db tojás 
6 evőkanál liszt
6 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshez


Hozzávalók a mártogatóshoz: 
1 db natúr tömlős sajt
1 gerezd fokhagyma
1 tk. kapor
2 ek. tejföl 

  • Ha nincs kimaradt pacalunk, akkor a következő módon készítjük elő: A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A pacalt egészben egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket és felöntjük vízzel. Alacsony fokozaton körülbelül 2 órán át főzzük a pacalt, majd kivesszük a vízből és hagyjuk kihűlni.
  • A megfőtt (kimaradt) pacalból 1-2 cm széles kb. 10 cm hosszú csíkokat vágunk és enyhén megsózzuk.
  • Hagyományos módon liszt-felvert tojás- oregánóval összekevert zsemlemorzsa hármasba panírozzuk a csíkokat és bő forró olajban aranybarnára sütjük! Melegen tálaljuk!
  • A mártogatós roppant egyszerű! A tömlős sajtot egy tálkába nyomjuk és elkeverjük 2 ek. krémes (20%-os) tejföllel. Belereszelünk 1 gerezd fokhagymát és friss finomra aprított kaprot keverünk hozzá! Ezt kínáljuk a rántott pacal mellé!  Hihetetlenül finom :-)

Jó étvágyat!  

Népszerű bejegyzések