Nudli
A legismertebb talán a krumplis tésztából készült ételek között a nudli. Kóstolhatjuk pirított morzsába forgatva,mákba hempergetve, rakottan vagy húsosan, túrósan vagy lekvárosan. A lehetőségek száma kifogyhatatlan! Ez most egy alaprecept. Mi így készítjük, így szeretjük.
Hozzávalók 4 személyre:
50 kg burgonya
1/2 tk. só
15-20 dkg liszt
1 egész tojás
1/2 ek. sertészsír
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
porcukor ízlés szerint
- A krumplit héjában puhára főzzük. Ha könnyen beleszalad a kés a legnagyobb szembe, akkor már elkészült.
- Tisztítsuk meg a héjától a burgonyákat és melegen krumplitörővel törjük össze.
- Adjuk hozzá a zsírt, a tojást és a sót az előbbiekhez és végül a liszttel együtt formázható tésztát gyúrunk. A tészta keménység/tömörségét további liszt hozzáadásával tudjuk szabályozni.
- A tésztából kisebb darabokat vágunk le. Ezekből kb. 1-1,5 cm átmérőjű, hosszú rudakat hengergetünk egy lisztezett deszkán.
- Ezekből a rudakból kb. 1,5 cm széles darabokat vágunk.
- Szintén lisztezett deszkán ezekből a kis darabokból takaros nudlikat hengergetünk. A szögletes tésztadarabokat csak végiggörgetjük a tenyerünkkel a deszkán és máris kész a nudli.
- Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát kb. 8-10 perc alatt.
- Zsemlemorzsát világos barnára pirítunk közepes lángon egy serpenyőben. Ebben forgatjuk meg a kifőtt nudlikat. Tálaláskor porcukorral megszórjuk és némi lekvárt vagy gyümölcsszószt is kínálhatunk mellé.