Monoprix/Franprix, irány az élelmiszerbolt Párizsban


Ha Párizsban tengeti az ember huzamosabb ideig a napjait akkor óhatatlanul elkezdi felfedezni a környékén lévő boltokat. Ha másért nem is, de némi ásványvízért nem árt beugrani, ha megszomjazunk. Champs Élysées-n, vagyis Párizs legelőkelőbb "bevásárlóutcájától" kezdve, a Versaillesben található kisboltig, egészen a francia főváros külső kerületeiben is megtalálhatóak ezek az élelmiszerüzletek. Franprix vagy Monoprix néven találjátok meg ezeket az üzleteket. Mi szerencsések voltunk, mert a Rue de Temple közelében egy igen jól felszerelt Monoprix található

Ezek az üzletek általában reggel 9 órától este 21 óráig tartanak nyitva hétfőtől szombatig. Vasárnap munkaszüneti nap, de vannak speciális esetek, amikor bizonyos üzletek nyitva tartanak. 

Minden üzletben nagyon-nagyon vigyáztak az alapanyagok minőségére és frissességére. Nagyobb élelmiszerüzletekben még este is langyos, ropogós bagettet lehetett venni! Imádtam. 

Mindig szeretem a piacok mellett a helyi boltokat is felfedezni. A helyi emberek jönnek-mennek, bevásárolnak munka után az esti gyors vacsorához vagy éppen kiülnek a Szajna partra egy kis bagettel, borral és sajttal. Számtalan fiatal ezt tette. Pezsgő esti élet van Párizsban.  
 
Nézzük a boltok kínálatát. Tengeri halakból, friss húsokból nincs hiány. Akár egy szelet tonhalért is simán beugorhatunk este a boltba. 

A gyümölcsös standokról érdemes válogatni. Minden friss idénygyümölcs és zöldség megtalálható itt, sőt még különlegességek is reális áron. A datolyaparadicsomból pl. 25 dkg nem érte el az 1 EUR-s árat!

Felvágottak, hidegtálak, saláták, egészséges készételek széles választéka várja a vevőket. Gombasaláta, normandiai csirke, lazacos hidegtál, polip saláta és még sok más, amit ki próbáltunk. Kiváló minőségűek és frissek. Itthon ilyen kínálat elképzelhetetlen.



 Borokból óriási palettájáról válogathatunk. Az idei nyár a rozéról szól Párizsban. Akármelyik francia gasztrolapot felütöttem mind-mind a maga TOP 10 rozéjáról ír. A legjobb, hogy ha valaki tényleg csak 1-2 pohár bort fogyasztana el megtalálja 3 dl-es kiszereléseket is. De ha valaki normál méretű palackot keres már 5 EUR-tól jó minőségű italokat kaphat. 





Nagyon furcsa, mert a sajtokból is igazán kedvező áron vásárolhatunk. Például a Monprixben 3 EUR volt egy bizonyos sajt, itthon ugyanaz háromszoros áron kapható. A márkás Président vaj például 1 EUR sincs kint, itthon pedig 700 Ft felett kínálják. Friss bagett 1 EUR alatt kapható viszont a felvágottak ára kicsit borsosabb.
Evian ásványvíz az átlagos, mindenütt kapható fajta. Ha olcsóbb 5 literes változatot szeretnétek, azt már 2 EUR körül megkaphatjátok.


 
 Pár érdekességet így a végére hagytam. Kíváncsi voltam átlag háziasszonyként, hogy a liszt mennyibe kerül. Átváltva 168 Ft-tól kapható már 1 kg. 
Számtalan prémium minőségű termék kapható ezekben az üzletekben. A világhírű Poilane pékség kenyere ott pihennek a polcon, a Ladurée édességeiből néhány változat is megtalálható az átlag kereskedelemben.
A gyors megoldásokat kedvelőknek pedig ott a francia lecsó vagyis a ratatouille konzervként.
Itthon a drága francia mustárok igen borsos áron kaphatóak, de Párizsban bőven 1 EUR alatt mozog a nagy üveg ára. 


Mindent összegezve nem vészes a bevásárlás még egy magyar fizetéssel sem a helyi boltokban. A választék magasan roppant igényes, az eladók kedvesek, az áruk frissek. Nem is kell ennél több. Nézzetek körül ti is egy ilyen élelmiszerüzletben, ha Párizsban jártok!









Népszerű bejegyzések