Francia hagymaleves - AZ IGAZI :-)


 Messze földön híres a franciák laktató és különleges hagymalevese. Igaz náluk a folyékony fogások nem tartoznak annyira az étkezésekhez, mint itthon. Ez a leves igazi bevackolós finomság lehet a mai borongós időben. Érdemes kipróbálni. Én más módon készítettem eddig a hagymalevest, de ez a változat is felkerült a palettámra.

Hozzávalók 4 adag
50 dkg hagyma
10 dkg vaj
1 púpozott ek. liszt
2 ek. cukor
2 l víz+ 1 db húsleves kocka/ vagy 2 l csirke alaplé
1 dl száraz fehérbor
4 szál friss kakukkfű
1 db babérlevél
20 dkg sajt (félkemény)
1 tk. só
1/2 tk. bors
2-3 reszelésnyi szerecsendió
1 db bagett

  • A hagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk. 
  • Vajat olvasztunk egy serpenyőben, majd rárakjuk a hagymát és 2 ek. cukorral meghintjük. Kb. 10 perc alatt világos barnára pirítjuk. 
  • Ekkor meghintjük egy púpozott evőkanál liszttel a serpenyő tartalmát és összeforgatjuk. 
  • Kb. 3 literes lábasba öntjük a hagymát. 1 tk. sót, 1/2 tk. őrölt fekete borsot, 2-3 reszelésnyi szerecsendiót szórunk rá ízesítésként. 
  • Felöntjük az egészet 1 dl száraz fehérborral és 2 l csirke alaplével. Ha nincs alaplé, akkor gyors megoldás a víz és a húsleves kocka kettőse.
  • 4 szál kakukkfű és 1 db babérlevél megy még a levesünkbe egy kis csokorba kötve. Befedve közepes lángon 45 percig főzzük a hagymalevest.
  • A bagettet kb. 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk, a sajtot pedig lereszeljük. 
  • Öblös  edényeket válasszunk a tálaláshoz. Az edény aljára 3 szelet bagettet rakunk erre sajtot szórunk. Majd erre merjük rá a forró, illatos levest. 
  • A tetejére szintén 3 bagett szeletet helyezünk, egyenesen bele a levesbe és gazdagon megszórjuk sajttal. 
  • Utolsó lépésként a megtöltött tálkákat a sütőbe rakjuk és aranybarnára pirítjuk a tetején a sajtot. Melegen azonnal fogyaszthatjuk. Mennyei és laktató vacsora lesz a végeredmény :-) 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 


Népszerű bejegyzések