Vanília kivonat házilag


Jobban felszerelt gasztroüzletek polcain rábukkanhatunk egy néhány deciliteres üvegre, melyben sötét színű vaníliakivonatot kaphatunk. Ezek ára igen borsos, főleg ha minőségi alapanyagokból készítették. 

De házilag is megalkothatjuk a magunk illatozó esszenciáját. 

MIRE HASZNÁLHATÓ? 

Sütemények, krémek, fagylaltok, koktélok ízesítésére használhatjuk a vanília kivonatot. Szigorúan alacsony dózisban alkalmazza mindenki!!! Csak néhány teáskanál vagy maximum 1 evőkanában limitáljuk egy-egy alkalommal a felhasznált mennyiséget.


 



Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez:
Elkészítési idő: 4 hét
Anyagköltség kb. 1300 Ft

2 db vaníliarúd
3 dl jó minőségű vodka









A vaníliarudakat kettévágjuk és egy tiszta, csavaros fedelű üvegbe állítjuk. 

Majd felöntjük jó minőségű tiszta vodkával. Nincs felesleges ízesítés, csak a vanília íze marad a folyadékban. 

Ezek után már csak kb. 3-4 hét türelemre van szükségünk. Ennyi idő alatt már alaposan kioldódik az íz és az illatanyag. 

Sütés - főzéskor csak egy-egy kanálkát adjunk az ételhez és tömény vanília illat és íz örvendeztet meg bennünket. 

Tipp: Én külföldről szerzem be töredék áron a vanília rudat. Az angol Ebay tökéletes beszerzési hely. Hazai árhoz képest sokkal kedvezőbben vásárolhatunk.

Nagyon sok előre elkészített étel és kiegészítő található a boltokban. Számomra viszont fontos, hogy magam állítsam össze házi körülmények között ezeket a komplex élelmiszereket.
A vanília őrületem nem merült ki ennyiben. Korábban már házi vaníliás cukorról is olvashattatok a blogon. Elevenítsetek fel ezt is!

Népszerű bejegyzések