Párolt káposztával töltött lángos Hódmezővásárhelyről


Az első párolt káposztával töltött lángost Hódmezővásárhelyen ettem.  A vasútállomástól nem messze található a több, mint 40 éve működő sarki sütöde. Mindig fürtökben lógnak az emberek itt reggelente. Aki kipróbálja egyáltalán nem fogja megbánni. Igen nagy választékkal rendelkeznek. A hagyományos ízeken kívül kapros-túrós, füstölt sajtos, mexicói, káposztás... és még hosszasan sorolhatnám milyen sült finomságokat lehet kapni kicsi és nagy méretben. 
Hozzáteszem igen kiváló és laktató a töltött lángos kínálat, melyet mindenki magának állíthat össze. 10 fajta töltelék közül csemegézhetünk. Akár mindegyiket belesűríthetjük egy óriási lángosba. 
Az ablakon bekukkantva mindig lázas munka folyik a háttérben.

Néhány közérdekű információ megosztok most veletek:
Kistóparti Lángosos
Cím: Hódmezővásárhely, Kistópart u. 4. 
Tel.: 06/62-221-210
Előrendelés felvesznek a nyitva tartás ideje alatt!

Nyitva tartás: 
Hétfő: 5-12 H
Kedd - Péntek: 5-13 H
Szombat: 5-11 H 
Vasárnap: Zárva


LÁNGOS TÖRTÉNETE:
A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.
Magyarországon, Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is. A bécsi Praterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készült) krumplilángos is készíthető, ami főtt burgonyát is tartalmaz.
Forrás: Wikipédia

Most házilag készítettem el az egyik itt vásárolt kedvencemet. A piaci lángos receptjét használtam!

Hozzávalók 10 db töltött lángoshoz: 
50 dkg liszt
3 dl meleg víz
1/2 csomag élesztő
1 ek. cukor
1 tk. só
 
Töltelékhez: 
1 kg vékonyra gyalult káposzta
20 dkg apróra vágott vöröshagyma
10 dkg cukor
0,5 dl ecet
2 ek. zsír
2 ek. só 

olaj a sütéshez
 
A langyos vízben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 
A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot.
Ezután a vízzel felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük és simára dagasztjuk a tésztát. 
Ha szükséges még liszttel javítunk az állagán. Nem szabad túl lágynak lenni a tésztának.
Meleg helyen körülbelül 30 percig kelesszük a lángost. 
Olajos kézzel 10 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztánkat és még további 5 percet pihentetjük.
 
Kelesztés közben elkészítjük a párolt káposztát.
A vékonyra gyalult káposztát lesózzuk és állni hagyjuk kb. 20 percig. 
A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. 
Cukrot karamellizáljuk egy kicsi, majd hozzáadjuk a hagymát és a zsírt. Ezután jön a káposzta, melyet meglocsolunk ecettel. 
Kóstolni kell, mert mindenki saját ízlése alapján dönti el, hogy édesebb, savanykásabb káposztát szeret! 
Végül lassan hagyjuk összeesni a káposztát és puhára pároljuk. 
Hagyjuk kihűlni és csak ezután töltjük meg vele a lángosokat.  

Én egy hosszúkás téglalapot nyújtok ki a tésztából és ebbe halmozom bele egy csíkban a káposztát. 
Forró olajban vagy zsírban sütöm aranybarnára a lángosokat!
 
 



Népszerű bejegyzések