CSIKOS napok a Balatonfői Yacht Klubban


Több, mint  három héttel ezelőtt útjára indult egy játék a CSIKOS lekvárokkal. 21 gasztrobloggert invitáltam meg egy kis örömfőzésre! Még egyszer köszönöm a kreatívabbnál kreatívabb minőségi recepteket, a kuktálkodással töltött időt. Remek csapatot hozott össze ez az üvegnyi CSIKOS boldogság. 
Kocsis Bálint mesterszakács, a CSIKOS lekvárok atyja és Csigó Zita, a Fahéj Magazin főszerkesztője minden lépését támogatta ennek a megmérettetésnek. Peregtek a versenyhetek, Bálint pedig éjt nappallá téve valamin titokban dolgozott. És igen! Megszületett az első CSIKOS Gasztrohétvége! 

Nem is választhatott volna a főszervező a nagyközönség számára kellemesebb helyszínt a Balatonkenesei Yacht Clubnál. 
Ugyanis Kocsis Bálint, egyben a helyi konyha vezetője is. Fiatal, lendületes ételek jellemzik a konyhafőnök stílusát. Letisztult fogásai mindig rejtenek egy csipetnyi rafinériát. Mint a múlt heti beharangozóban már olvashattátok, Bálint kimondottan ezen rendezvény kedvéért egy egyedi étlappal rukkolt elő. 


Továbbá megtudhattuk azt is, hogy érdemes ellátogatni a séf által kitalált tematikus estekre, melyek szintén itt a Yacht Clubban kapnak helyet. Budapesttől kicsit több mint 1 órányi utazással bárki eljuthat Balatonkenesére! Így tettünk mi is! Felpakoltam a férfi szakaszt és útnak undultunk az első CSIKOS napokra.

Az érkezőket az udvaron fehér pavilonok csalogatták gusztusosabbnál-gusztusosabb portékáikkal. Minden sátorban egy kiállító kapott helyet, akik teljesen INGYEN adtak ízelítőt termékeikből. Magyarországon egyedülálló és példaértékű kezdeményezés vetette meg lábát ezzel az ötlettel. A kilátogató családok nem borsos belépőért és kóstolójegyért kóstolhattak, hanem pusztán ismerkedésből, kíváncsiságból. Emellett kötetlen beszélgetésekbe lehetett elegyedni az egyes termékek megálmodóival, így sokkalta közelebb kerülve a kiszemelt produktumhoz. Én például így váltam Donum Terrae tökmagkrém függővé és sok-sok hasznos információ birtokosává:-)

A következő kiállítókat mindenképpen meg kell említenem és buzdítok mindenkit kézműves finomságaik kipróbálására. Mind hazai, mind szívvel-lélekkel készült prémium termék ellenőrzött helyről származó alapanyagokból. Íme a lista: CSIKOS lekvárok, Donum Terrae hidegen sajtolt olajai - krémei, Káptalantóti Mangalica Termékcsalád, Babina-Kakrik Méhészet, Nobilis pálinkák...



A gasztroblogger egy olyan ember, aki autodidakta módon saját kis birodalmában bűvészkedik az ételek megalkotásával, lefotózza, közzéteszi. Így általában szakképzettség nélkül kimaradunk Gordon Ramsey pokoli konyhájából. Viszont Kocsis Bálint konyhafőnök kalauzolásával konyhatúrán vehettünk részt. Ritka pillanat, ha egy magamfajta laikus belát a színfalak mögé és meglesheti az igazán kemény munkát, a rendszert amivel a rendelésünk útrakeltétől, egészen a tányérok elmosogatásáig soha nem is találkozunk, mi vendégek.
Példaértékű rend, fegyelem és rendszer uralkodik ebben a konyhában. Emellett Kocsis Bálint beavatott egy kicsit bennünket tematikus vacsoráinak hátterébe, ahol igazán szárnyalhat fantáziája. Például szeret játszani egy kicsit a vendégek érzékszerveivel. A villára kötött levendulacsokrocska az íz mellett illatélménnyel is megajándékozza az éhes vándorokat. De erről inkább nem is mesélnék többet, csak annyit mondok, hogy irány Balatonkenese és tessék megkóstolni Bálint finomságait!
Visszatérve a szabadtéri rendezvényekhez a nap egyik kedvelt momentuma a blogkóstoló volt. 5 gasztroblogger adott ízelítőt konyhájának egy csipetnyi keresztmetszetéből. Gyermekek és felnőttek egyaránt somfordáltak az asztal köré, ahogyan meglátták az ellenállhatatlan falatokat. Az egyik anyuka megjegyezte, ha a gyerkőcök határozottan állítják, hogy egy süti jó, akkor bátran el lehet hinni, mivel ők a legőszintébb, pártatlan tesztelők!


Jó volt látni a lelkes bloggereket. Sokan most találkoztak személyesen először. Percek alatt mindenki oldott hangulatban csevegett a gasztronómiához fűződő kapcsolatáról, praktikákról, vicces sztorikról, élményekről. Gock és Gyömér is tiszteletét tette a rendezvényen családjával, párjaikkal. Mindkettőjüknek nagyszerű recepteket köszönhetünk és mint kulináris kalandorokat is jó volt személyesen megismerni.

A finomságokat és örömfőzőiket tételesen felsorolom most azoknak, akik ebben az évben nem tudtak részesei lenni a CSIKOS napoknak. Így bárki bátran elkészítheti akár a saját konyhájában is a különleges desszerteket, falatokat:

  • Sőrés Ottília (Répatorta) három mennyei süteményel készült!
Mentakrémes - csokis brownie torta
Citromaos-vaníliakrémes pite fenyőmaggal
Bazsalikomos paradicsomtorta
Blog itt! 
  • Hajós Ágnes (Tetovált lány konyhája) négyféle falatkát hozott!
Sült rizottógolyók CSIKOS chutney-val
Ordakrém szezámmal, dióval és petrezselyemmel
Tökmagos ordakrém
Marinált paprikába göngyölt mangalica-tepertőkrém
  Receptek itt!
  • -Piszke elkészítette nekünk nyertes versenyművét pohárdesszertként! Jogosan bérelte ki az első helyet! Bodzahabos minitorták mandulás-marcipános meggylekvárralRecept itt!
  • Leányvári Krisztina - Fürdetett kiflikkel örvendeztetett meg bennünket!
Recept itt!
  • Boldog Kukta - Hájas koszorúk levendulakrémmel és eperrel
Ez pedig az én művem :-)


A média is tiszteletét tette a rendezvényen! Készült videófelvétel és emellett a Part FM rádiótól Leányvári Krisztina szerkesztő és gasztroblogger mindenkit mikrofonvégre kapott. Az interjúk mellett Kriszta igazán kitett megáért. Egy gigantikus adag fürdetett kiflivel állított be a rendezvényre. Megjegyzem itt a sok is kevés volt, annyira istenien sikerültek. 

Köszönettel tartozom minden örömfőzőnek, hogy időt, erőt nem kímélve valami igazán ellenállhatatlan ételt alkotott!
Rögtönzött jelképes díjátadót abszolváltunk a Balaton partján Kocsis Bálinttal és Csigó Zitával éppen esőmentes időszakban. A főnyereményről, a degusztációs vacsoráról is mindenképpen beszámolok, mivel a kreatív konyhafőnök biztosan valami különlegességgel rukkol elő!
 Mindent összegezve egy remek hangulatú rendezvény részesei lehettünk. Nem tántorított el bennünket sem égszakadás, sem földindulás. Nagyszerű emberek folytathattak eszmecserét számukra oly kedves hobbijukról, a gasztronómiáról. Bízom benne, hogy jövőre még több ember társaságában, még több haladó szellemű prémium minőségű kiállítóval együtt népszerűsíthetjük majd a magyar termékek méltó hírnevét!

Köszönet Kocsis Bálintnak a nagyszerű napért!



Egy nagy kanálnyi ízelítő a nagyszerű termékekből, a blogkóstolóról és egy jelképes díjátadóról a Facebookon is!

Népszerű bejegyzések