Százéves cukrászda - Gyula



 A jövő hét hosszú pihenővel vár bennünket. 3 nap, amikor csakis azt
tehetjük, amit szeretnénk. Akár egy kis városnézésre is adhatjuk
fejünket. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy legalább egyszer
látogassanak el Gyulára. Hangulatos kis város. Az utóbbi időben mutatós
ráncfelvarráson ment át a település, így örömmel látogatják mind magyarok, mind külföldiek!

Ott a fürdő, a vár, a hangulatos óvárosi rész, Fehér-Körös fűzfás partja ... De most mégis egy édes bűnözésre hívom fel a figyelmeteket. 

Gyula leghíresebb cukrászdáját, a Százéves cukrászdát szeretném most röviden bemutatni. Vegyük az irányt a történelmi belváros felé. A Jókai Mór utca egyik régi sarki empire és copf stílusban épült épületére már messziről felhívja a figyelmet a képen látható címer. Az épület maga az 1801-es tűzvész után épült és 1939-ig gyógyszertár működött benne. Ez a jelleg még a mai nap is felismerhető itt-ott. Például a bejárati ajtót még mindig Hygia díszíti,akit gyógyító
istenségként ismerünk az ókori római mitológiából.


Magát a cukrászdát Salis András cukrászmester 1840-ben alapította. 1984-ig magánkézben volt, majd az önkormányzat kezébe került. 2004-ben alapos felújításon esett át az épület, hogy az utókornak is korhű állapotban megmaradhasson. 

Egy kis érdekesség. A Százéves cukrászda nevét az 1952-ben kapta János Imrétől, jóval a kerek évforduló után. Mikor megérkezünk azonnal szeretnénk bevenni ezt az ismeretlen, múltba repítő helyet. Az ajtón belépve gyönyörű festett falak és csodás két részre osztott régi pult várja a vendégeket mindenféle minőségi finomsággal. 

Első látogatásomkor nagyon nagy óvatossággal térképeztem fel a helyet. Valóságos múzeumban éreztem magam. Biedermeier bútorai, falfestményei, az óriási arany csillár mind-mind egy elegáns múltbeli szalonba kalauzol. A sarokterem polcállványzata aranyozott favázával még 1840-ből származik. Magyarország második legrégebbi cukrászdája nem csak egyszerűen az édes kalandok helyszíne. A múlt belecsempészése a mindennapokba. 
 
Régi kávéházi hangulatot idézhetjük fel. Számtalan minőségi, különleges fekete-,zöld- és gyümölcstea közül válogathatunk.
Cadeau Bonbonmanufaktúra mutatós bonbonjai a pultból csábítanak bennünket. És természetesen a sütemények. Szándékosan hagytam az utolsó, érdekfeszítő momentumként. Két igazán kihagyhatatlan és ínycsiklandozó tortát szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Gyula híres szülötte, Erkel Ferenc tiszteletére készült el az Erkel torta.
Selymes,fehér csokoládés főzött krém, mézes-diós tésztával párosítva ejti rabul a vendégeket.

Ezt talán már csak a Százéves torta tudja überelni. Miből is áll? Mandulás Sacher tészta, párizsi krémmel és barackpálinkával puhított marcipánnal, tejcsokoládé bevonattal. A fotón is ezt a tortát láthatjátok. Ennek már tényleg nem lehet ellenállni. 


Ha ennyi érdekesség nem lenne elég, akkor még emelem a tétet! A cukrászdán belül a régi cukrászműhely helyén egy aprócska, de annál érdekesebb cukrászmúzeum került berendezésre! Régi sütőformák, óriási habverő, fagylalthűtő... Ha már a fenti finomságok után szeretnénk egy kicsit mozogni, akkor mindenképpen érdemes a régi emlékek között csemegézni. Természetesen ingyenes ezek megtekintése.

Végül néhány fontos tudnivaló:

Weblap: http://www.cukraszok.hu/szazeves_to.htm

Telefonszám: 06-66/362-045

Cím: 5700 Gyula,
Jókai Mór utca 2. Térkép

 
Nyitva: H-V 10 h - 19 h

Fizetési lehetőség: bankkártya, Erzsébet utalvány


Édes kikapcsolódást kívánok mindenkinek!

Népszerű bejegyzések