Mézes krémes




Jövő hétvégén már Húsvét lesz. Bízom benne, hogy nem szánkóval jön a nyuszi, de még semmi sem elképzelhetetlen :-) Ilyenkor nagy sütés-főzés, eszem-iszom ideje közeleg. A háziasszonyok már jó előre megtervezik az ünnepi menüt és ennek szerves része a desszert. Engem ha meg akar lepni valaki, akkor hatlapos, karamell krémes, mézes krémes hármas valamelyikével bátran megtámadhat. 
Most a legutóbbit, vagyis a mézes krémest mutatom be Nektek!  Hagyományos, előre elkészíthető, sőt szinte kötelező állni hagyni legalább egy éjszakán át, hogy tökéletesen megpuhuljanak a lapok. De nézzük, hogy hogyan készül ez az édesség.

Hozzávalók egy 30x30 cm-es tepsihez:

50 dkg liszt
10 dkg zsír
1. cs. fahéj
4 ek. méz
4 ek. tej
2 egész tojás
1 kk. szódabikarbóna

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. 

Majd a zsírt, a fahéjat, a mézet és 4 ek. tejet összeforraljuk és még forrón a liszthez adjuk. 

Hozzáütünk 2 db tojást és 1 kk. szódabikarbónát is az előbbi összetevőkhöz keverünk. 

Ruganyos, sima tésztát gyúrunk a fentiekből, majd négy egyenlő cipóra osztjuk azt. 

Egy deszkát meglisztezünk és nagyon vékonyra nyújtjuk a cipócskánkat. 

Majd nyújtófára tekerjük a tésztát és egy sima tepsi hátulján előmelegített sütőbben megsütjük. Ezt megismételjük még háromszor! Körülbelül 5 -10 perc percet vesz igénybe közepes fokozaton ez a művelet.  

Amikor megvagyunk a lapokkal hozzáláthatunk a krémhez. 

8 dl tej + 1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
8 ek. liszt
45 dkg cukor
10 dkg vaj + 5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

8 dl tejet 1 cs. vaníliás cukorral felteszünk a tűzre felforralni. 

Egy másik edényben 8 ek. lisztet elkeverünk 1 dl tejjel, majd mindezt a vaníliás tejhez adjuk és sűrű krémet főzünk.

Közben 45 dkg cukrot megpirítunk és folyamatos kevergetés közben a vaníliás krémez csorgatjuk.

Majd várakozunk egy kicsit, míg meg nem hűl a krém. Amikor ez megtörténik simára keverjük 10 dkg vajjal a teljes krémet. 

Ezután már csak a lapok megtöltése van hátra. Ajánlott egy napot így pihentetni a süteményt, hogy mihamarabb megpuhulhassanak a lapok. 

Utolsó simításként  10 dkg étcsokoládét 5 dkg vajjal együtt megolvasztunk és leöntjük a sütemény tetejét. Hagyjuk megdermedni és már szeletelhetjük is hagyományos téglalap formára. 

Az én Nénikém nagy mestere ennek a süteménynek. Igazán szeretek vele sündörögni a konyhában, amikor egy-egy finomság megszületik. Ilyenkor nagyokat beszélgetünk, csipegtek, olykor egy pohár finom bor is előkerül. Tökéletes és megnyugtató hangulat áraszt el ilyenkor. Az otthon melege ölel át!



Népszerű bejegyzések