Mama sajtos stanglija


Sokszor mesétem már nektek arról, hogy én mennyire szeretek elbújni az élet zsivajától Óföldeákra. Természetesen ilyenkor Nénikémet boldogítjuk Fecómmal. Általában valami finomság csal be a konyhába az orrunknál fogva, vagy éppen valami gasztronómiai hadművelet kellős közepébe csöppenünk, esetleg közösen kitörpöljük, hogy nem ártana valami édességgel vagy sóssal megörvendeztetni magunkat. Ilyenkor Mama recepjei is előkerülnek, és elindul a kulináris időutazás. Most a jól bevált sajtos stangli/perec receptjét osztom meg veletek! Előkerül Mama nyújtódeszkája, nyújtófája, a régi reszelő és a nagy fehér tál. Szeretem mindezeket. Egy csomó modern eszköz megtalálható a háztartásban, de inkább ezeket vesszük elő! Ilyenkor úgy érzem, mintha újra velünk lenne és együtt készíthetnénk el a finomabbnál finomabb tésztákat!






25 dkg margarin
2 dl tejföl
50 dkg liszt
1 ek. só
20 dkg sajt (Trappista/ Eidami/ Gouda/Parmezán)
1cs. szalagáré
1 db tojás a kenéshez









Első lépésben a lisztet átszitáljuk és a margarint elmorzsoljuk vele. Addig dörzsölgetjük, amíg szép mozsás alapot nem kapunk.  

Ezután hozzáadjuk a tejfölt, 15 dkg sajtot, 1 cs. szalagárét.

Összegyúrjuk a tésztát. Szép simára kell dolgozni.

Majd lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát.

Megkenjük tojással az egész lapot és megszórjuk a maradék 5 dkg sajttal megszórjuk. Ez már ízlés kérdése igazából. Ki több sajttal, ki több fajtával bolondítja meg a stanglikat.

Derelyevágóval gyorsan és praktikusan kivágjuk a stanglikat!
Én kb. 1-2 cm széles és 10 cm hosszú darabokat vagdosok, de ennek már tényleg csak saját ízlésünk szab határt!

Természetesen perecformával is kiszúrhatjuk ezt a tésztát, hosszabbra hagyott rudakat megcsavarhatunk.

Tepsibe rakjuk a stanglikat és közebes lángon, előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük azokat.

Külön pozitívum: aki a tojásra érzékeny, az is biztonsággal fogyaszthatja. Természetesen elhagyva a tojással való kenegetést.

Tipp: Drágább kiadás, de grahamliszttel és parmezánnal helyettesítve egy különlegesen finom rágcsálnivalót készíthetünk!

Tökéletes rágcsálnivaló borozgatáshoz, családi beszélgetéshez. 

Finomságokban gazdag napot kívánok Nektek!  

Népszerű bejegyzések