Kokárda péksütemény reggelire


Ma ünnepeljük az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeinek 165. évfordulóját. Valami jó kis magyaros reggelin törtem a fejem. Íme ez született meg három színű és ízű kalácstésztából. 


Hozzávalók 4 db nagy kokárdához:
 
 30 dkg liszt
 4 dkg margarin
 1 dl tej
 2 dkg élesztő
 3 dkg cukor 
 2 tk. citromlé 
 1 csipet só 
 1 db tojás 
 2 ek. őrölt paprika
 10 dkg túró
 2 ek. petrezselyem 
 1 dkg zsír (diónyi)
 0,5 dl tej a kokárdák megkenéséhez
 liszt és tej a tészták állagának kialakításához

A szendvicshez ízlés szerint: saláta, paradicsom, krémes tejföl, szalámi.



A lisztet, olvasztott margarint, cukrot, citromlevet, sót, tojást és a tejben felfuttatott élesztőt sima tésztává dolgozzuk, majd három részre osztjuk és ízesítjük.

Az első adaghoz adunk egy púpozott evőkanál őrölt paprikát és 1 dkg zsírt. Ha a tészta száraz lenne, egy kis tejjel lazíthatunk rajta. Összegyúrjuk, majd félretesszük.

Ezután a fehér tészta következik. A tésztához hozzáadjuk a túrót és összegyúrjuk. Itt felmerülhet, hogy a tészta túl lágy lesz. Ekkor egy kis liszttel javíthatunk az állagán. 

Végül a zöld tészta kerül a deszkára. 2 nagy evőkanál aprított petrezselymet gyúrunk hozzá. 

Majd a 3 összegyúrt, színes alapunkat négy részre szedjük. 

A képen látható folyamat szerint járunk el. 

A zöld tésztából középre egy lapos pogácsát formázunk. 

Majd a fehérből és a pirosból egy rövidebb és egy hosszabb hurkát készítünk.

A fehérrel körbetekerjük a zöld pogácsánkat.

Végül a pirossal fejezzük be és tepsire rakjuk a tésztákat.

Harminc percet kelesztjük meleg helyen a péksüteményt. 

Befejezésképpen megkenjük tejjel a kokárdákat és irány a sütő.

25-30 perc alatt, előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük a finomságokat. 


Ahogyan írtam valami szendvicsen törtem a fejtem. Íme ez lett a végeredmény: saláta, paradicsom, krémes tejföl, szegedi szalámi. Kettévágva még jobban elkülönülnek a rétegek, a túrós rész szépen összeolvadt és a paprikás külső karéj ügy fogja közre az egészet, mint a kokárda a másik két színt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 










Egy kis történelmi és irodalma csemegét is hozok Nektek mára! 
Nemzeti Dal kézzel írt változata Petőfi Sándortól
Forrás: Wikipédia

Népszerű bejegyzések