2012. november 26., hétfő

Erdei gombaleves - Őszi lélekmelengetés


Egyre hamarabb sötétedik, ködös is, hideg is az idő. Ilyenkor nem árt egy kis feltöltődés, olyan takaróba burkolózós, meleg leves kortyolgatósra gondoltam! Ha egyetértetek, tartsatok Velem! 

Tombol a gomba szezon és miért ne örvendeztethetnénk meg magunkat egy krémes, tejszínes erdei gombalevessel?
A mai recept erről szól!

Hozzávalók 4 fő részére

5 dkg fenyőpereszke

5 dkg szegfűgomba
5 dkg rozsdasárga tölcsérgomba
5 dkg nyálkás vöröstinórú
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín 
1 ek. liszt
2 tk. őrölt pirospaprika  
1 kk. fehér bors
2 ek. francia tárkony a Fűszerésztől
só ízlés szerint
2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 l víz


A gombákat egészen nagy darabokra vágom, maximum felezem. 

Egy kis vajon gyorsan megpárolom a gombákat  és liszttel megszórom (5 perc).

Hozzáadom a fűszereket, zúzott fokhagymát, mindezt jól összekeverem és először tejszínnel, majd vízzel felöntöm. 

Lefedve közepes lángon körülbelül 30 percig főzzük.

Innen már nincs visszaút! Egy öblös tányért vegyünk elő és a friss, gőzölgő levest merjük bele! 

Felmerül a gomba beszerzési helye: én a veresi piacon minden szombaton valami kevéske különlegességgel térek haza egy megbízható gombaszakértőtől! 

Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek!